Njemačka će napredovati samo ako cijela Evropa ostvaruje napredak

tačno.net
Autor 5.7.2013. u 12:41

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je za njemačke medije  da nijedna zemlja članica neće morati da napusti eurozonu, uprkos ekonomskoj i finanskoj krizi koja potresa tu monetarnu zajednicu, javio je dopisnik agencije Anadolija (AA).

Istakla je da su potrebni snažnija fiskalna disciplina, ozbiljnije fiskalne reforme i veća konkurentnost kako bi Evropa prebrodila ekonomsku i financijsku krizu u kojoj se nalazi.

“Zajedno i ujedinjeni smo postali mnogo uspješniji i napredniji. Zato nam je potrebno veće jedinstvo u Evropi. Pa i Njemačka će napredovati samo ako cijela Evropa ostvaruje napredak”, kazala je Merkel.

Ponovila je da je najvažnije da zemlje najviše zahvaćene krizom smanje svoj budžetski deficit, a kako bi cijela Evropa napredovala.

“Grčka, Portugal i još neke zemlje su došle u poziciju da više ne mogu da prikupe sredstva zbog visokog nivoa javnog duga koji imaju. Takvo stanje je predstavljalo problem za cijelu eurozonu i zaključili smo da je pružimo pomoć tim zemljama, ali samo ako smanje svoj budžetski deficit koji je najviše i izazvao cijelu krizu”, smatra njemačka kancelarka.

tačno.net
Autor 5.7.2013. u 12:41