Njemačka i Poljska preuzele dijelove Gazproma na svojim teritorijama

RSE
Autor 15.11.2022. u 08:00

Njemačka i Poljska preuzele dijelove Gazproma na svojim teritorijama

Foto: DPA

Njemačka vlada saopćila je 14. novembra da nacionalizira njemačku filijalu ruskog Gazproma kako bi spasila od bankrota prezaduženu kompaniju kojom upravlja od aprila, javio je AFP.

Gazprom će također izgubiti dio kontrole u drugoj strateškoj infrastrukturi za snabdijevanje plinom u Europi, u plinovodu Yamal – Europa čiji veliki dio prolazi preko Poljske.

Poljska je objavila u ponedjeljak, 14. novembra, da stavlja pod državnu kontrolu ruski udio u kompaniji EuRoPol GAZ, koji upravlja plinovodom Yamal na poljskoj teritoriji.

”Odluka koju je Poljska danas donijela potrebna je za dobro funkcioniranje EuRoPol GAZ-a, da bi se izbjegla paraliza odlučivanja u toj firmi i osigurala sigurnost kritične infrastrukture namijenjene transportu plina”, rekao je poljski ministar za razvoj Maldegem Bida u saopćenju.

Gazprom je imao 48 posto vlasništva te kompanije, a poljska država 52 posto.

U oba slučaja cilj ovih državnih intervencija je da se garantira sigurnost snabdijevanja plinom u kontekstu energetskog sporenja između Moskve i Zapada od početka ruske invazije na Ukrajinu.

Berlin tako nacionalizira drugi put za nekoliko mjeseci vodeću energetsku kompaniju, pošto je već spasila njemačku firmu Uniper, pogođenu prekidima dotoka ruskog plina.

Njemačka filijala Gazproma, preimenovana u SEFE, ključna je kompanija za snabdijevanje Njemačke energijom, navelo je ministarstvo ekonomije.

Među njenim klijentima su gradske javne službe i ona ima udio od oko 20 posto u njemačkom tržištu. Grupa također ima brojne infrastrukture za transport i skladištenje plina, među kojima i najveći rezervoar u Europi koji se nalazi u Rehdenu, na sjeverozapadu zemlje.

Gazprom, jedini dioničar Gazproma Germanija, objavio je 1. aprila da je povukao svoju aktivu iz te filijale.

Berlin je htio da izbjegne da firma padne u neprijateljske ruke što bi moglo da dovede do njene likvidacije, i proljetos je preuzeo kontrolu nad kompanijom.

Prema izvodu datiranom krajem avgusta SEFE je imao milijardu eura svog kapitala i tri milijarde eura duga, što znači da je u situaciji prezaduženosti.

“Komercijalni partneri i banke suspendirali su poslovne odnose s tom kompanijom ili su nevoljni da sklope nove”, navelo je njemačko ministarstvo ekonomije.

Berlin će mere za oporavak nacionalizirane kompanije financirati iz plana podrške od 200 milijardi eura, usvojen početkom oktobra radi zaštite privrede u energetskoj krizi, koji je kritiziralo više europskih zemalja.

Jako zavisna od ruskog plina prije početka invazije u Ukrajini Njemačka je bila primorana da nađe alternative za taj uvoz, što je dovelo do skoka njenih troškova za energente.

Kao što je Gazprom u septembru prestao da isporučuje Njemačkoj plin preko plinovoda Sjeverni tok, on je potpuno suspendirao isporuke plina Poljskoj u okviru ugovora Yamal.

RSE

RSE
Autor 15.11.2022. u 08:00