Njemačka iz državne kase finasirala neonaciste

Autor 18.12.2011. u 18:45

Njemačka iz državne kase finasirala neonaciste

Služba za zaštitu ustava, kako se u Njemačkoj zove služba državne bezbjednosti, navodno je priznala da je direktno uplatila novac takozvanoj nacističkoj trojci iz Cvikaua. To piše Bild am Zontag, a prenose agencije i druga onlajn izdanja njemačkih novina. Riječ je o preko 2.000 evra koje je tajna služba preko posrednika doturila trojci iz Cvikaua, kako bi isti mogli da nabave lažne pasoše. Bild am zontag se poziva na izjave jednog agenta koji se 6. decembra pojavio pred kontrolnom komisijom parlamenta u

“Oto” kao krtica

Agent je izjavio i da je Služba za zaštitu Ustava u Tiringiji na osnovu prisluškivanih telefonskih razgovora saznala da je grupi iz Cvikaua hitno potreban novac za pasoše. Zbog toga je donijeta odluka da im se doturi novac za pasoše i tako dobiju informacije o tome gdje se nalaze i koja lažna imena koriste. Novac je dat funkcioneru NPD-a Tinu Bantu, koji je među neonacistima pod imenom „Oto“ fungirao kao krtica.

Plan je bio da Brant novac proslijedi neonacistima. On to međutim nije uradio lično, već je takođe angažovao posrednika. Potom je trojka zaista nabavila lažne pasoše, ali vlasti nisu uspjele da saznaju ništa novo o njima.

Indirektno finansiranje

Tajna služba je indirektno finansirala trio neonacista i time što je kupila antisemitsku igricu „Pogromli“ koja je 1999. godine koštala 100 maraka. Navodno su kupljene tri takve igrice.

Troje neonacista, jedna žena i dva muškarca osumnjičeni su da su izvršili deset ubistava. Među njihovim žrtvama su devet Turaka, svi ubijeni jednim češkim pištoljem. Osim toga ovaj trio je osumnjičen za atentat u Kelnu iz 2004. godine i ubistvo policajke iz 2007.

Uloga Službe za zaštitu ustavnosti u Tirnigiji, u čitavom slučaju je više puta bila dovođena u pitanje, naročito njen bivši šef Helmut Rever. Sudeći prema informacijama advokata jednog od neonacista, državna bezbjednost im je 1998. godine bila ponudila nagodbu. Pokušaj hapšenja trojke tada međutim nije uspio.

Autor 18.12.2011. u 18:45