Njemačka izdvaja 300 miliona eura za ugrožene širom svijeta

AJB
Autor 28.4.2020. u 09:55

Njemačka izdvaja 300 miliona eura za ugrožene širom svijeta

Foto: EPA

Njemačka je izdvojila 300 miliona eura za humanitarnu pomoć širom svijeta za borbu protiv korona virusa, saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova Njemačke.

To je odgovor na poziv za pomoć Ujedinjenih naroda, Međunarodnog komiteta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, prenosi Beta, pozivajući se na AP.

Ministar vanjskih poslova Heiko Maas rekao je da su ljudi u ratnim zonama, izbjegličkim kampovima i u zemljama s preopterećenim zdravstvenim sistemima posebno izloženi riziku tokom pandemije.

Treba nam solidarnost

Maas kaže da je “solidarnost potrebna da bi olakšala patnju”, dodajući da se “samo zajedno može trajno pobijediti pandemiju, inače će uvijek biti novih talasa infekcije”.

Sredstva će biti namijenjena raznim organizacijama, uključujući Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO), Međunarodnu organizaciju za migracije (IOM), Crveni križ i Crveni polumjesec, Svjetski program za hranu (WFP) i Visoki komesarijat Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR).

Očekuje se da će se pomoć koristiti u projektima zdravstvene zaštite, kao i mjerama za osiguravanje pitke vode i poboljšanje sanitarnih uslova za život.

AJB

AJB
Autor 28.4.2020. u 09:55

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija