Njemačka: “Kršen je zakon na našem teritoriju, poljuljano nam je povjerenje u SAD”, američki zastupnik: “Europa bi trebala biti zahvalna što ih špijuniramo”

tačno.net
Autor 29.10.2013. u 10:27

Njemačka: “Kršen je zakon na našem teritoriju, poljuljano nam je povjerenje u SAD”, američki zastupnik: “Europa bi trebala biti zahvalna što ih špijuniramo”

Njemački ministar unutarnjih poslova, Hans-Peter Friedrich, rekao je u razgovoru za list Bild am Sonntag: “Ako su Amerikanci presretali mobilne telefone u Njemačkoj, prekršili su njemački zakon na njemačkom teritoriju. Naše povjerenje u našeg saveznika SAD je poljuljano”.

U isto vrijeme, američka strana i dalje čvrsto stoji uz svoje operacije. “Predsjednik je jasno istaknuo kako ne prikupljamo informacije samo zato jer možemo,već zato što bi i trebali”, rekao je jučer glasnogovornik Bijele kuće, Jay Carney. “Ukoliko želimo zaštititi svoje građane i naše saveznike, moramo biti ispred svih promjena, a taj posao naša obavještajna zajednica obavlja izuzetno dobro”, rekao je Carney. “Te mogućnosti su nam omogućile sprječavanje brojnih terorističkih napada nakon 9/11”,ističe glasnogovornik Bijele kuće.

Također je istaknuo kako bi možda trebalo uvesti “dodatna ograničenja” na špijunske programe. “Brojne se stvari poduzimaju kako bi se povećala transparentnost te kako bi se u suradnji s Kongresom razmotrila reforma Patriotskog Zakona”, rekao je Carney.

Očito je kako Amerika neće osuditi samu sebe, a špijunske programe već pokušavaju prikazati kao nešto što je za “opće dobro”. Naravno, njihovi argumenti o sprječavanju terorizma nemaju nikakvu osnovu, zar je primjerice njemačka kancelarka dio neke terorističke ćelije za koju ne znamo?

I dok Obamina administracija suptilno ostatku svijeta očitava lekciju iz “američke izuzetnosti”, pojedini zastupnici idu korak dalje i ovaj stav predstavljaju poprilično direktniije. Predstavnik Obavještajnog Vijeća pri Rrepublikanskom Domu američkog Kongresa, zastupnik Mike Rogers,rekao je kako bi europski građani trebali biti “zahvalni” SAD-u što ih špijunira jer ih na taj način “čuva”. “Kada bi primjerice francuski građani znali o čemu se tu radi, pljeskali bi otvarali boce šampanjca. Špijunaža je dobra stvar, zbog nje je Francuska sigurna. SAD je siguran. Naši europski saveznici su sigurni”, rekao je Rogers.

Isti Rogers je žestoko zagovarao američki vojni napad na Siriju. Isticao je kako će Kongres odobriti napad. Kada do napada u konačnici ipak nije došlo, Rogers je rekao kako je ovo “velika pobjeda Vladimira Putina”.

advance

tačno.net
Autor 29.10.2013. u 10:27