Njemačka Kurdima na sjeveru Iraka šalje vojnu pomoć

tačno.net
Autor 1.9.2014. u 09:05

Njemačka Kurdima na sjeveru Iraka šalje vojnu pomoć

Njemačka će kurdskim borcima na sjeveru Iraka poslati naoružanje i opremu u vrijednosti 70 milijuna eura kako bi se zaustavilo napredovanje ekstremističke Islamske države, objavio je u nedjelju navečer ured kancelarke Angele Merkel.

“Stanje u Iraku je krajnje kritično”, kazala je ministrica obrane Ursula von der Leyen nakon odluke vlade.

Leyen je optužila Islamsku državu za “nemilosrdnu brutalnost”, kazavši da će Njemačka poslati 500 protutenkovskih projektila, 8.000 jurišnih pušaka i 40 strojnica Kurdima.

Naoružanje će biti dostatno za oko 4.000 kurdskih boraca.

Osim toga, Berlin se sprema poslati i 50 milijuna eura vrijednu humanitarnu pomoć.

Odluka da se uputi naoružanje predstavlja veliki pomak u dugogodišnjem ustezanju Njemačke od sudjelovanja u međunarodnim vojnim intervencijama, ocjenjuje agencija dpa.

“Ovo je najteža odluka koju sam morao donijeti u karijeri”, kazao je ministar gospodarstva Sigmar Gabriel koji je također i zamjenik kancelarke Merkel u vladajućoj koaliciji i šef socijaldemokrata (SPD).

Za slanje u Irak spremno je i oko 4.000 neprobojnih prsluka i kaciga, 700 radio uređaja, detektori mina i uređaji za noćno izviđanje.

Zastupnici u Bundestagu će o vladinoj odluci glasovati u ponedjeljak, nakon obraćanja Angele Merkel koja mora obrazložiti razloge za slanje vojne pošiljke.

Iako zeleno svjetlo parlamenta nije potrebno da bi se provela odluka vlade, ona je odlučila održati glasovanje kako bi se pokazalo da postoji široka potpora toj odluci.

slobodnaevropa.org

tačno.net
Autor 1.9.2014. u 09:05