Njemačka: Skoro četvrtina građana Bremena na rubu siromaštva

tačno.net
Autor 27.7.2019. u 09:30

Njemačka: Skoro četvrtina građana Bremena na rubu siromaštva

foto: DW

“Na rubu siromaštva živi 22,7 posto građana grada-savezne pokrajine Bremena, a najmanji postotak se bilježi u najrazvijenijim pokrajinama Bavarskoj i Baden-Wuerttembergu”, saopćio je Savezni statistički ured u Wiesbadenu.

Iza Bremena najvećoj opasnosti od života u siromaštvu izloženi su građani istočnih saveznih pokrajina Mecklenburg-Predpomorje i Saska-Anhalt, ali i glavni grad Berlin, gdje 18,2 posto stanovništva živi na rubu siromaštva.

Iako su vrijednosti približile kada je riječ o razlikama između nekadašnje Zapadne i Istočne Njemačke, razlike u ekonomskoj moći između istoka i zapada su još uvijek primjetne.

No, primijećeno je smanjenje opasnosti od siromaštva u nekim istočnim saveznim zemljama, uz povećanje na zapadu, poput savezne pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija.

Od socijalnih skupina najviše su riziku siromaštva izloženi samohrani roditelji, 40,4 posto na zapadu i 44,5 posto na istoku zemlje.

Savez sindikata Njemačke smatra skandaloznim porast samohranih roditelja kojima prijeti siromaštvo.

Na rubu siromaštva živi ona osoba kojoj je na raspolaganju 60 posto prosječnog primanja za određenu regiju, što je oko 1.000 eura mjesečno.

klix.ba

tačno.net
Autor 27.7.2019. u 09:30