Njemačka stagnira, eurozoni prijeti recesija

tačno.net
Autor/ica 31.7.2022. u 09:27

Njemačka stagnira, eurozoni prijeti recesija

foto: Pixabay pic

Za razliku od njemačke, španska i francuska ekonomija bilježe rast, čak i veći nego što se očekivalo.

Njemačka privreda ne bilježi rast, bruto društveni proizvod između aprila i juna je stagnirao, sada se javlja jasna opasnost od recesije, u kojoj se Sjedinjene Američke Države već tehnički nalaze, a koja prijeti i eurozoni u drugom polugodištu, piše Deutsche Welle (DW), prenosi Tanjug.

Podsjeća se da je privredni rast Njemačke tokom proljeća zamro, a da je u dugom kvartalu bruto društveni proizvod (BDP) u poređenju sa prva tri mjeseca ove godine ostao nepromijenjen.

Teški okvirni uvjeti

Riječ je o procjeni Saveznog zavoda za statistiku prema kojoj su privredni razvoj zaustavili eksterni faktori.

„Teški okvirni uvjeti za svjetsku privredu sa dugotrajnom pandemijom korone, poremećenim lancima snabdjevanja, rastućim cijenama i ratom u Ukrajini – sve se to negativno odrazilo na razvoj konjunkture”, citira javni servis ARD statističare iz Wiesbadena, te dodaje kako su ekonomisti računali sa malim plusom od 0,1 procenta.

Sam početak godine je prošao „bolje nego što se mislilo”, navodi ARD: „Statističari su korigirali poboljšanje BDP sa 0,2 na 0,8 posto. Osim toga, u poređenju sa istim periodom prošle godine, BDP je bolji za 1,5 posto. Prošle godine je domaća privreda mnogo jasnije osjetila dejstvo trećeg vala korone”, prenosi javni servis.

Međunarodni monetarni fond (MMF) je korigirao naniže svoje prognoze njemačkog privrednog rasta za čitavu 2022. godinu i sada očekuje plus od 1,2 procenta. To je 0,8 posto manje nego što je predviđano u martu.

Rat u Ukrajini, navodi ARD, pogoršava probleme koje je Njemačka privreda imala i prije toga, rast cijena energije i stalne smetnje u snabdjevanju opterećuju industriju.

Španija i Francuska bilježe rast

Za razliku od njemačke, španska i francuska ekonomija bilježe rast, čak i veći nego što se očekivalo.

U Španiji je BDP porastao za 1,1 posto – zahvaljujući visokom nivou investicija i snažanom porastu potrošnje. Francuska je zabilježila blaži rast u istom periodu – za 0,5 posto, također zahvaljući potrošnji, ali i vanjskoj trgovini.

Ukupno je privreda u eurozoni u proljeće i pored rekordne inflacije i rata u Ukrajini „imala bolji rast nego što se očekivalo”. Bruto društveni proizvod se u zemljama sa zajedničkom valutom između aprila i juna poboljšao za 0,7 posto u odnosu na isti period prošle godine, saopćio je Zavod za statistiku Evropske unije Eurostat.

Javni servis ARD piše da privredu u eurozoni opterećuje visoka inflacija, koju podstiče rat u Ukrajini, a poslovna klima se pogoršava. Inflacija u eurozoni se u julu popela na rekordnu vrijednost od 8,9 posto. Evropska komisija očekuje za ovu godinu privredni rast od samo 2,6 posto.

Tehnička recesija SAD-a

Ono što su neki ekonomisti i vrhunski bankari nedavno prorekli, sada se dogodilo: ekonomija SAD je u “tehničkoj recesiji”, odnosno BDP opada već drugi kvartal zaredom. U periodu od aprila do kraja juna, BDP je opao za 0,9 posto.

Ministarstvo trgovine SAD taj pad objašnjava polupraznim stovarištima i smanjenim investicijama firmi. Izvoz i potrošački izdaci privatnih domaćinstava su se, doduše, povećali, ali nisu mogli kompenzirati nazadovanje na drugim poljima.

Negativnom rastu privrede je doprinijela i centralna banka Fed sa svojom novčanom politikom. Kako bi suzbila visoku inflaciju, ona je u martu povisila referentnu kamatnu stopu za 2,25 posto.

To je najbrže povećanje kamata za tako kratko vrijeme još nezabilježeno u historiji SAD-a.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor/ica 31.7.2022. u 09:27