Njemačka u ratu protiv stranke opasnije od Hitlerove

tačno.net
Autor/ica 5.12.2013. u 09:38

Njemačka u ratu protiv stranke opasnije od Hitlerove

U utorak je šesnaest njemačkih saveznih država zatražilo od Ustavnog suda zabranu krajnje desne Nacionalne demokratske stranke (NPD), deset godina nakon neuspjelog pokušaja savezne vlade da zabrani djelovanje stranke za koju kritičari kažu da je rasistička, da je njezina ideologija nasilna, slična onoj Hitlerove nacističke stranke i da želi svrgnuti demokratski poredak putem militantne akcije. Analizu donosi Spiegel Online

‘Ideologija i cijela stranka NPD ksenofobična je, neljudska, antisemitska i antidemokratska’, rekao je ministar unutarnjih poslova države Rheinland-Pfalz, Roger Lewentz.

U brošuri NPD-a namijenjenoj stranačkim dužnosnicima navodi se sljedeće: ‘Stanovnici afričkih, azijskih ili istočnih zemalja nikada ne mogu biti Nijemci, jer posjedovanje dokumenata (…) ne mijenja njihovu biološku pozadinu. Pripadnici drugih rasa stoga će (…) uvijek ostati strana tijela, bez obzira koliko dugo živjeli u Njemačkoj.’

Stranka također neizravno veliča nacističke vođe Adolfa Hitlera i Rudolfa Hessa, a trivijalizira nacističke zločine.

NPD saveznička bombardiranja nacističke Njemačke naziva ‘bombardirajući holokaust’, a stranački čelnik Holger Apfel izjavio je kako memorijalni centar Holokausta u Berlinu treba biti sravnjen sa zemljom, podsjeća Spiegel Online.

Vođa NPD iz Mecklenburga, Udo Pastor, osuđen je zbog poticanja na rasnu mržnju zbog čega je dobio uvjetnu kaznu od 10 mjeseci 2010. On je, naime, u svom govoru opisao Njemačku kao ‘Židovsku republiku’, turske imigrante nazvao je ‘topovima sperme’ te je američkog ekonomista Alana Greenspana, bivšeg čelnika FED-a, koji je Židov, prozvao zbog ‘nakrivljena nosa’.

Članovi NPD-a su osobe koje pripadaju militantnom ‘Kameradschaftenu’, neonacističkoj skupini koja zagovara stvaranje ‘nacionalno oslobođene zone’ bez stranaca kroz napade na imigrante i političke protivnike.

Međutim, Njemačka ima visoke zakonske prepreke za zabranu djelovanja političke stranke. Posljednja stranka koja je bila zabranjena jest zapadnonjemačka komunistička stranka KPD davne 1956., podsjeća Spiegel Online.

Mnogi političari i dalje su skeptični oko toga da će sud presuditi protiv NPD-a i zabrinuti su da bi, ako se to ne dogodi, stranka mogla dobiti veliku podršku kao i 2003. kada je nisu uspjeli ugasiti. Tada je Ustavni sud odbacio prijedlog jer su svjedočile ‘krtice’ koje su držale visoke pozicije u stranci. Zbog toga je slučaj ocijenjen kao pristran, tvrdio je sud. No sada postoje veće šanse da se stranka stavi izvan zakona jer se odluka neće oslanjati na njihova svjedočenja.

Od straha zbog novog sudskog neuspjeha, vlada kancelarke Angele Merkel formalno nije poduprla zahtjev Ustavnom sudu da se zabrani stranka. Ustavnom sudu jasno je da sama sličnost s nacističkom strankom neće biti dovoljna za zabranu NPD-a. Ključ je da se dokaže da NPD radi na uništenju demokracije putem nasilja. Ali bit će teško dokazati da ona predstavlja stvarnu prijetnju s obzirom na svoju veličinu. NPD, naime, broji samo 5.400 članova, a na nacionalnim izborima u rujnu ostvarili su slabu potporu od svega 1,3 posto glasova.

Njemačka želi zabraniti NPD

Hajo Funke, vodeći analitičar krajnje desničarske scene, kazao je da je NPD još radikalniji od mlade nacističke stranke kada je u pitanju vraćanje imigranata u njihovu domovinu.

‘To je neonacistička stranka, rasistička, orijentirana prema nasilju, želi građanski rat kako bi došlo do Četvrtog Reicha’, rekao je Funke za Spiegel Online. ‘U predizbornoj kampanji imali su program repatrijacije u kojem su obećali da će vratiti 10 milijuna stranaca u njihove matične zemlje. To je radikalnije od nacističke stranke i njenog osnivačkog manifesta 1920. u odnosu na Židove. Danas je to protiv svih imigranata i, naravno, protiv Židova, također’, dodao je Funke i naglasio kako postoje desničarski teroristi unutar i izvan stranke.

‘Stranka i dalje teži nasilnom desničarkom ekstremizmu, ali sud može odlučiti da ona ne predstavlja izravnu opasnost s obzirom na izbornu podršku od samo jedan do dva posto’, kazao je Funke.

Bernd Wagner, šef EXIT-a, skupine koja pomaže neonacistima koji žele prekinuti s takvom ideologijom, slaže se da ta stranka ima nasilnih članova. Od 2000. godine, EXIT je pomogao 514 osoba da raskrste s neonacizmom. Wagner kaže da bi zabrana NPD-a bila udar na krajnju desnicu tako što bi im bilo ukinut priljev novca, legitimnost i parlamentarna platforma.

Očekuje se da će proći jedna do dvije godine dok sud ne donese odluku.

Anetta Kahane, voditeljica Fondacije Amadeu Antonio, grupe koja bori se protiv desničarskog ekstremizma, izjavila je kako je ona protiv zabrane, jer će to dovesti do samozadovoljstva.

‘Imamo dovoljno zabrana, poput zabrane prikazivanja nacističkih simbola s kojom se slažem, ali stavljanje NPD-a van zakona poštedjet će njemačko društvo da se suoči s desničarskim ekstremizmom’, rekla je Kahane i dodala kako to neće riješiti nijedan problem.
‘Zapravo, to bi bio znak slabosti. Nećete ljudima izbiti rasizam iz glave ako zabranite NPD. Morate se suočiti s njihovim stavovima’, smatra Kahane.

NPD je obećao da će se u slučaju zabrane obratiti Europskom sudu za ljudska prava.

NPD smatra kako je ova inicijativa za njezinom zabranom ‘otvoreni napad na desnicu koja želi biti slobodna opozicija i imati slobodu mišljenja, dakle napad na dva bitna elementa demokracije’.

tačno.net
Autor/ica 5.12.2013. u 09:38