Njemačka završila povlačenje iz Avganistana

tačno.net
Autor 30.6.2021. u 09:19

Njemačka završila povlačenje iz Avganistana

foto: DW

Njemačka je povukla svoje posljednje vojnike iz Avganistana i time okončala misiju u ovoj zemlji, rekli su izvori agenciji Dojče Pres (DPA).

Posljednji preostali njemački vojnici iz misije NATO saveza odletjeli su u utorak, 29. juna iz baze u Mazar-i-Šarifu avionima njemačkog vazduhoplovstva. Time je završena operacija koja je trajala blizu 20 godina.

U četiri aviona su se nalazili i pripadnici specijalnih snaga koji su bili prebačeni na sjever Avganistana da bi štitili bazu.

“Nakon skoro 20 godina ove misije, večeras su posljednji vojnici Bundesvara napustili Avganistan”, izjavila je kasno sinoć ministar odbrane Anegret Kramp-Karenbauer.

Ona je dodala da je okončano “istorijsko poglavlje” u kojem se “Bundesvar dokazao u borbi” i u kojem se žali za izgubljenim životima.

Prema podacima njemačkih oružanih snaga, 59 vojnika je poginulo u operaciji u Avganistanu, od kojih 35 direktno od spoljnih uticaja.

Sjedinjene Američke Države i snage NATO započele su formalno povlačenje trupa iz Avganistana 1. maja i taj proces bi trebao da se okonča do sredine septembra 2021. godine.

SAD i NATO su prisutni u Avganistanu skoro 20 godina.

RSE

tačno.net
Autor 30.6.2021. u 09:19