Njemački istražitelji otkrili osmero nacista

tačno.net
Autor 10.8.2016. u 09:05

Njemački istražitelji otkrili osmero nacista

Bivši čuvari u logoru negiraju krivicu i slabog su zdravlja, jer je od Drugog svjetskog rata prošlo 70 godina

Njemački istražitelji otkrili su osam osoba osumnjičenih da su nacistički zločinci, od kojih je najstarijem blizu stotinu godina.

Čelnik njemačke glavne agencije za istragu nacističkih zločina Jens Rommel rekao je za novinsku agenciju dpa kako su među osumnjičenima četvorica muškaraca i četiri žene koji su radili u njemačkom koncentracijskom logoru Stutthof pored poljskoga Gdanjska.

Preliminarne istrage uključuju tisuće slučajeva ubojstava za koje su tužbe sada podnesene raznim tužiteljskim uredima, priopćio je Središnji ured državne uprave za istragu nacionalsocijalističkih zločina, čije je sjedište u Ludwigsburgu.

“Dok su muškarci radili kao čuvari, žene su bile daktilografkinje i radile su na telefonskim centralama u logoru”, rekao je Rommel.

Istražitelji su posljednjih godina pratili tragove do onih koji su mogli imati niže položaje u mreži nacističkih logora.

Osmero osumnjičenih rođeno je između 1918. i 1927. godine, a mogli bi se suočiti s optužbom za pomaganje u ubojstvu.

Negiraju krivicu

Ostarjeli osumnjičeni većinom negiraju krivnju i uglavnom su slabog zdravlja, s obzirom da je od Drugog svjetskog rata prošlo 70 godina.

“Njemačka posvećenost identifikaciji bivših stražara nacističkih logora je ohrabrujuća”, kaže predsjednik Svjetskog židovskog kongresa Ronald Lauder.

Istražitelji još nastoje locirati osumnjičene koji su radili u nacističkim logorima poput Bergen-Belsena i Neuengammea, kao i Auschwitza i Majdaneka.

Središnji ured državne uprave za istragu nacionalsocijalističkih zločina ne procesuira same slučajeve, nego desetljećima prikuplja informacije za državne tužitelje.

Prošle godine su dobili još 10 godina za nastavak istražnih radova, prije nego što njihov ured bude pretvoren u dokumentacijski centar.

Izvor: Agencije

tačno.net
Autor 10.8.2016. u 09:05