Njemački konzervativci: Grčkoj se ne smije popuštati

tačno.net
Autor 25.2.2015. u 10:23

Njemački konzervativci: Grčkoj se ne smije popuštati

Skupina tvrdolinijaša među konzervativcima njemačke kancelarke Angele Merkel zatražila je od zastupnika da zauzmu čvršći stav kada budu glasovali o produljenju financijske pomoći Grčkoj, piše u srijedu Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Ministri financija 19 zemalja eurozone potvrdili su u utorak paket grčkih reformi i pokrenuli postupak za odobrenje četveromjesečnog produljenja programa financijske pomoći.

Produljenje programa pomoći za još četiri mjeseca moraju odobriti zemlje članice eurozone, a u nekima od njih to treba proći i kroz parlament. U Njemačkoj će Bundestag o tome glasovati u petak.

Skupina konzervativaca, koja se i u prošlosti protivila financijskoj pomoći, javno je upozorila da se ne smije biti popustljiv prema Grčkoj, naglašavajući kako postoji strah od produljenja pomoći među kršćanskim demokratima (CDU) Angele Merkel.

“Pomoć bez učinkovitih okvira je bacanje novca”

Samo produljenje programa pomoći bez učinkovitih okvira značilo bi da svjesno bacamo novac, rekao je čelnik odbora CDU-a Kurt Lauk i njegov glavni tajnik Wolfgang Steiger u pismu zastupnicima koje navodi list.

U posebnom izvješću koje je u utorak objavio Handelsblatt konzervativni bavarski političar David Bendels pozvao je parlament da odbaci produljenje financijske pomoći Grčkoj.

“Sve drugo bilo bi iznimno nemarno i značilo bi izdaju njemačkih poreznih obveznika”, rekao je listu Bendels, glasnogovornik “odmetnute” skupine konzervativaca koja je upozorila da Grčka više ne može ostati u euzrooni.

Euroskupina je u utorak pozvala grčke vlasti da u tijesnoj suradnji s institucijama detaljnije i opširnije razrade reformske mjere kako bi se što prije mogao dovršiti postupak ocjenjivanja provedbe programa, od čega ovisi isplata financijske pomoći. Grčka vlada sada ima vremena do kraja travnja da u suradnji s vjerovnicima dogovori sporazum s točno utvrđenim reformama koje će morati provesti i tek tada može računati na nastavak financijske pomoći.

index.hr

tačno.net
Autor 25.2.2015. u 10:23