Njemački parlament će glasati o vojnoj misiji u Siriji

tačno.net
Autor 4.12.2015. u 09:58

Njemački parlament će glasati o vojnoj misiji u Siriji

Njemački parlament će glasati o prijedlogu da ova zemlja pruži vojnu podršku u borbi protiv terorističke grupe u Siriji, javlja BBC.

Ministri će odlučivati o tome da li će se realizovati plan borbe protiv IDIL-a, a ako dobije “zeleno svjetlo”, izvidni avion Tornado, mornarička fregata i 1.200 vojnika će biti poslani u problematičnu regiju. No, njemačke snage neće učestvovati u direktnoj borbi protiv IDIL-a.

Glasanje će biti obavljeno nakon što su Francuzi zatražili pomoć poslije prošlomjesečnih terorističkih napada u Parizu. Britanske snage su izvele svoje prve zračne napadae na IDIL u Siriji u četvrtak nakon što je britanski parlament odobrio vojnu akciju.

Očekuje se da će i njemački ministri odobriti prijedlog danas, ali nerado. Oni smatraju da je misija protiv IDIL-a prespora. Ipak, napad će odobriti jer žele pokazati solidarnost sa Francuskom. To će biti najveća njemačka vojna operacija u inozemstvu, koja bi trebala trajati blizu godinu dana, a koštat će 134 miliona eura.

U njoj će učestvovati Tornado izvidni avioni, avion za gorivo i mornarička fregata Sachsen te će pomoći francuskom nosaču Charles de Gaulle u istočnom Mediteranu.

Njemačko udruženje oružanih snaga je upozorilo na ulazak u konflikt bez jasno definisanih ciljeva.

Dosad je najveća njemačka vojna misija bila u Afganistanu, ali je vremenom broj vojnika smanjen na 1.000. Prošle sedmice je Njemačka pristala poslati 650 vojnika na Mali, kako bi se pridružili 1.500 francuskih vojnika. Oko 750 vojnika je prisutno u NATO-ovoj K-For operaciji na Kosovu.

klix.ba

tačno.net
Autor 4.12.2015. u 09:58