Njemački poslodavci i sindikati protiv bojkota ruskog prirodnog gasa

AJB
Autor 19.4.2022. u 08:51

Njemački poslodavci i sindikati protiv bojkota ruskog prirodnog gasa

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Njemački poslodavci i sindikati su zajedno izrazili protivljenje momentalnoj zabrani uvoza prirodnog gasa iz Rusije u Evropsku uniju, navodeći da bi takav potez doveo do zatvaranja fabrika i gubitka radnih mjesta u Njemačkoj, najvećoj ekonomiji Unije.

Predstavnici udruženja poslodavaca BDA i konfederacije sindikata DGB, Rainer Dulger i Rainer Hoffmann, naveli su u zajedničkoj izjavi da bi “brzi embargo na gas doveo do smanjenja proizvodnje, zatvaranja fabrika, dalje deindustrijalizacije i dugoročnog gubitka radnih mjesta u Njemačkoj”, prenosi agencija Beta, pozivajući se na AP.

Zbog ruske invazije na Ukrajinu, evropski lideri razmatraju uvođenje novih energetskih sankcija Rusiji koje bi obuhvatile naftu, nakon odluke EU-a od 7. aprila da zabrani uvoz ruskog uglja od augusta.

Ukrajinski lideri navode da Rusija prihodima od izvoza energenata finansira rat protiv Ukrajine i da on mora da bude obustavljen.

To, međutim, neće biti lako sprovesti pošto EU iz Rusije dobija oko 40 posto ukupne količine prirodnog gasa i oko 25 posto nafte.

Uniji bi najteže bilo da se odrekne ruskog prirodnog gasa, navode analitičari, jer veći dio količine tog energenta stiže gasovodima iz Rusije, dok su zalihe tečnog gasa ograničene zbog velike tražnje širom svijeta.

Njemačka, veliki proizvodni centar i uvoznik ruskog gasa, do sada se protivila momentalnom prekidu uvoza tog energenta iz Rusije, navodeći da planira postepeno odustajanje od ruske nafte do kraja godine i od uvoza veće količine ruskog gasa do sredine 2024. godine.

Evropska komisija je formulisala korake za smanjenje potrošnje ruskog gasa za dvije trećine do kraja godine koji, između ostalog, uključuju korištenje veće količine gasa iz Norveške i Azerbejdžana i uvoz veće količine tečnog gasa.

AJB

Tagovi:
AJB
Autor 19.4.2022. u 08:51