Njemački zvaničnici strahuju od radikalizacije antimaskera

tačno.net
Autor 22.9.2021. u 09:42

Njemački zvaničnici strahuju od radikalizacije antimaskera

foto: DW

Visoki političari zaprepašteni  su zbog ubistva mladog radnika na benzinskoj pumpi, nakon što je zamolio kupca da nosi zaštitnu masku za lice.

Visoki političari u Njemačkoj zaprepašteni  su zbog ubistva mladog radnika na benzinskoj pumpi nakon što je zamolio kupca da nosi zaštitnu masku za lice.

Napadač je 49-godišnji Nijemac, a uhapšen je nakon što je iz vatrenog oružja ubio radnika u subotu u gradu Idar-Oberstein, na zapadu zemlje, prenosi.

Osumnjičeni je zadržan zbog sumnje da je počinio ubistvo, prenosi Fena, pozivajući se na AP.

Annalena Baerbock, kandidatkinja Zelenih za nasljednicu njemačke kancelarke Angele Merkel, izrazila je zaprepaštenje zbog tog ubistva.

Teoretičari zavjera i desničarski ekstremisti

Savezni izbori u Njemačkoj zakazani su za nedjelju.

“Potresena sam zbog ovog strašnog ubistva mladića, koji je samo tražio da se poštuju postojeća pravila”, napisala je Annalena Baerbock na Twitteru.

Također je izrazila zabrinutost zbog radikalizacije njemačkog pokreta Querdenken, čiji su članovi osobe koje se protive maskama i vakcinama, teoretičari zavjera i neki desničarski ekstremisti.

Vlasti nisu odmah navele da li je osumnjičeni za ubistvo na benzinskoj pumpi povezan s pokretom, koji je bio pod sve većom kontrolom njemačkih sigurnosnih službi nakon niza velikih protesta protiv vlade, od kojih su neki postali nasilni.

Vlasti su saopćile da je čovjek policajcima rekao da je djelovao “iz bijesa”, nakon što mu je odbijeno pružanje usluge jer nije nosio masku dok je pokušavao kupiti pivo.

“On je tokom ispitivanja izjavio da se protivi mjerama protiv korona virusa”, navodi se u saopćenju policijske uprave Trier.

Osumnjičeni pobjegao, pa se predao policiji

Zahtjev za nošenje maski u trgovinama jedna je od mjera u Njemačkoj koja ima za cilj zaustavljanje širenja virusa.

Prema navodima policije, osumnjičeni je napustio benzinsku pumpu nakon spora, ali se nakon pola sata vratio noseći masku i 20-godišnjem radniku je pucao u glavu.

Osumnjičeni, njemački državljanin koji nije imenovan, u skladu sa zakonima o privatnosti, pobjegao je sa mjesta događaja i predao se policiji u nedjelju ujutro.

balkans.aljazeera.net

Tagovi:
tačno.net
Autor 22.9.2021. u 09:42