Norijegu svezana vode

Autor 12.12.2011. u 11:41

Norijegu svezana vode

Bivšeg panamskog diktatora posle 22 godine robije u SAD i Francuskoj zbog trgovine drogom, pranja novca, reketiranja i ubistava, izručuju Panami da bi odležao novu kaznu od 20 godina, zbog likvidacije političkih protivnika

OPERATION JUST CAUSE – TELEGRAM AMERIČKE AMBASADE IZ 1989: Norijega ne pokazuje znake da ima nameru da se povuče ( 1989-12-13 SECRET Embassy Panama PANAMANIANS HOPE FOR A SUCCESSFUL COUP — NORIEGA PLANS FOR A NEW YEAR IN POWER wikileaks.ch: “Noriega is showing no signs that he has any intention of leaving voluntarily…)


Manuel Norijega, sedamdesetsedmogodišnji panamski diktator iz 1980-ih povezan sa švercom droge, posle 22 godine provedene u zatvorima u SAD i u Francuskoj, u nedelju 11. decembra doveden je na pariski aerodrom, a potom avionom prebačen u Madrid, odakle ga prebacuju u Panama Siti. Na putu, u komercijalnom avionu Norijegu prate panamski javni tužilac i doktor.

Norijega će biti prebačen u jedan zatvor u džungli gde treba da počne da služi kaznu zatvora od 20 godina zbog ubistva političkih oponenata tokom vladavine.

NEPOSLUŠNI SARADNIK: Norijega i Džordž Buš stariji

Norijega je oboren s vlasti nakon invazije SAD na Panamu u decembru 1989. koju je naredio američki predsednik Džordž Buš stariji. U vreme hladnog rata profesionalni vojnik Manuel Norijega je radio za američku CIA, čiji je špijun bio od 1967, a za Amerikance je radio i u vreme kada je upravo Džordž Buš stariji bio šef CIA (1976–77).

Američka invazija na Panamu usledila je deset godina nakon panamsko-američkog ugovora potpisanog u vreme predsednika Džimija Kartera o prenošenju uprave nad Panamskim kanalom na SAD. Nakon američke invazije vojska Paname je praktično raspuštena.

U vreme predsednika Ronalda Regana Amerikanci su pregovarali s Norijegom da dobrovoljno siđe s vlasti, a Regan ga je ucenjivao sa nekoliko optužbi za učešće u švercu droge. U martu 1988. propao je i vojni puč protiv Norijege.

Američka invazija na Panamu (američko ime “Operation Just Cause”, panamsko ime La Invasión) je opravdavana zaštitom života američkih građana, zaštitom integriteta ugovora o Panami, zaštitom demokratije i ljudskih prava i borbom protiv trgovaca drogom i protiv pranja novca.

Učestvovalo je 27.500 američkih vojnika. Norijega je odolevao od 10. decembra 1989. do 3. januara 1990. Američki specijalci (Navy SEAL) su potopili njegov brod i razorili njegov avion, raspisana je nagrada od milion dolara za njegovu glavu. Norijega se krio nekoliko dana u ambasadi Vatikana, na koju je vršen diplomatski i psihološki pritisak da ga izruči (satima je puštana glasna muzika u blizini ambasade) i Norijega se trećeg dana nove 1990. predao. Strpan je u avion i odvezen u SAD.

Tamo je zbog trgovine drogom, pranja novca i reketiranja odležao u zatvoru na Floridi do 2007. Potom se predao Francuskoj u kojoj je bio osuđen u odsustvu, pod uslovom da mu bude ponovo suđeno. Osuđen je na sedam godina zatvora zbog ubistva 1995. i pranja novca 1999.

U «Operaciji pravedni uzrok» poginula su 23 Amerikanca, a 325 je ranjeno. Oko civilnih žrtava postoje kontroverze: američka Južna komanda je pominjala 200 sradalih panamskih civila, u koje spada i jedan Amerikanac, učitelj u panamskoj školi i jedan španski “frilens” fotoreporter. Pentagon je saopštavao o 512 ubijenih Panamaca, izvori UN su govorili o 2500 stradalih, a centralno američka organizacija za zaštitu ljudskih prva CONADEHUPA govorila je o 3.500 mrtvih.

Vreme

 

Autor 12.12.2011. u 11:41