Norveška obilježava desetu godišnjicu Breivikovog krvavog pohoda

tačno.net
Autor 17.7.2021. u 09:12

Norveška obilježava desetu godišnjicu Breivikovog krvavog pohoda

foto: Paal Sørensen / Wikipedia

Norveška će iduće sedmice obilježiti desetu godišnjicu krvavih događaja u kojima je desni ekstremist Anders Behring Breivik ubio 77 ljudi, u najgorem nasilju u toj zemlji od Drugog svjetskog rata.

On je 22. jula 2011. prvo detonirao bombu ispred ureda premijera u Oslu, ubivši osmero ljudi, nakon čega se uputio na otok Utoeya gdje je usmrtio 69 ljudi okupljenih na kampu za mlade Laburističke stranke.

U četvrtak će biti održana ceremonija na oba mjesta, prenose agencije.

“Stalno razmišljam o tome koliko su bili mladi”, rekla je preživjela 26-godišnja Astrid Hoem tokom posjeta Utoeyi, prenose agencije.

“Imali su 16, 17, 18 godina. Tada je postojala tuga zbog gubitka prijatelja. Danas je to i tuga jer nismo saznali kakvi bi oni bili s 26, 27, 30 godina”.

Utoeya je postala memorijalni i obrazovni centar, a školska djeca mogu tijekom organiziranih izleta prespavati u drvenim kućicama izgrađenima nakon napada.

Anders Behring Breivik je dobio 21 godinu zatvora, a ta se kazna može produžiti na doživotnu. Preživjeli su danas zabrinuti jer je on postao inspiracija za bijele supremaciste širom svijeta.

klix.ba

tačno.net
Autor 17.7.2021. u 09:12