Nova EU komisija: Realizator Orbanovih želja kao komesar EU za proširenje

Adelheid Wölfl
Autor/ica 12.9.2019. u 11:33

Izdvajamo

  • Proteklih godina uočljiva je bila i velika bliskost između desničara u Mađarskoj i desničara na Balkanu. Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto podržavao je srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića čak i na partijskim skupovima. I odnosi mađarske vlade sa desničarskom ekstremistima kao što je bosanski političar Milorad Dodik su izvanredni. Nacionalisti na Balkanu sada slave činjenicu da Trocsanyi treba biti zadužen za njih.

Povezani članci

Nova EU komisija: Realizator Orbanovih želja kao komesar EU za proširenje

Foto: Reuters  – László Trócsányi

Izbor Mađara Laszla Trocsanyia za komesara za proširenje je fatalan signal za balkanske države koje trebaju reforme

Piše: Adelheid Wölfl
Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

U utorak je nova predsjednica Komisije Ursula von der Leyen predložila Mađara Lasczlo Trocsanyia za komesara za politiku susjedstva i proširenje. Pritom niti jedna zemlja članica EU nema tako ekstreman i nekonsezualan stav prema proširenju kao Mađarska. Ta srednjoevropska zemlja bi htjela da države kao Srbija ili Crna Gora ako je moguće odmah, dakle bez reformskih napora, budu primljene u EU.

Pritom Mađarska zastupa ono što je suprotno tome šta bi bilo neophodno da bi se balkanske države, kandidati za EU – Bosna i Hercegovina, Albanija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija i Kosovo – mogle dalje razvijati. Potrebne su hitne reforme u području pravosuđa, obavještajnih službi i policije. Ove institucije su podrivene interesima partija, tako da građani ne mogu ostvariti svoja prava. Nadalje mnogi mediji u regionu – naprimjer u Albaniji i Srbiji – su pod uticajem partija i vlada. Isto kao u Mađarskoj.

Moto za skeptike proširenja

Osim toga Mađarska podržava opasno novo povlačenje granica na Balkanu – kao što je zamjena teritorija između Srbije i Kosova – i ugoščava zbog korupcije osuđene političare kao što je nekadašnji makedonski premijer Nikola Gruevski, koga je Viktor Orban, koji inače odbija azilante, primio raširenih ruku, kada je ovaj prošle godine pobjegao iz Skoplja da bi izbjegao zatvorsku kaznu.

Rukovodilac Centra za studije jugoistočne Evrope na univerzitetu u Gracu, Florian Bieber, smatra da nominovanje Trócsányia znači „da von der Leyen ne misli ozbiljno sa proširenjem“. Jer Trócsányi daje moto skepticima za proširenje, naprimejr u Francuskoj i Holandiji: Orbanovim razaranjem državnopravnosti Mađarska podsjeća na potencijalne rizike proširenja, kaže Bieber. I još: U očima skeptika Trócsányi zagovara proširenje samo zato da bi u EU bio okružen sa više autokrata.

Medvjeđa usluga Zapadnom Balkanu

„Time Mađarska čini medvjeđu uslugu Zapadnom Balkanu“, nastavlja Bieber. „I u samom regionu Trocsanyi jedva da može zahtjevati vjerodostojnu državopravnost“, objašnjava on. Političar Fidesza opisuje se kao „realizator Orbanovih želja“. On je bio u Mađarskoj od 2014. do ove godine ministar pravosuđa i time nadležan za to da se kroz novi sistem sudova ograniče mogućnosti pravosuđa. Trocsanyi je osim toga predlagao zakone koji su vodili do pravnih konflikata sa EU – naprimjer kriminalizacija nevladinih organizacija, koje rade za izbjeglice. I pritisak na Univerzitet centralne evrope u Budimpešti ide na njegov račun.

Trocsanyi doduše još nije potvrđen i otpor u parlamentu je zamisliv, međutim šteta je već učinjena. „Čak iako Trocsanyi ne bude potvrđen optika je fatalna i von der Leyen je proširenju napravila veću štetu nego dosadašnji predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker, koji je prije pet godina isključio mogućnost proširenja u njegovom mandatu“, rekao je Bieber za Standard.

Oduševljenje nacionalista

Proteklih godina uočljiva je bila i velika bliskost između desničara u Mađarskoj i desničara na Balkanu. Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto podržavao je srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića čak i na partijskim skupovima. I odnosi mađarske vlade sa desničarskom ekstremistima kao što je bosanski političar Milorad Dodik su izvanredni. Nacionalisti na Balkanu sada slave činjenicu da Trocsanyi treba biti zadužen za njih.

derstandard.at

Adelheid Wölfl
Autor/ica 12.9.2019. u 11:33