Nova knjiga otkrića o Trumpu: Enfant terrible

Roland Nelles
Autor 6.9.2018. u 09:19

Nova knjiga otkrića o Trumpu: Enfant terrible

Foto: MICHAEL REYNOLDS/EPA-EFE/REX/Shutterstock

Novi udar za Donalda Trumpa: U knjizi reporterske legende Boba Woodwarda otkrivaju se brizantne stvari iz Bijele kuće. Predsjednik se ponaša kao kolerik, čak i njegovi vlastiti ljudi smatraju ga neuravnoteženim.

Piše: Roland Nelles, Washington
Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović 

 „Fear“ glasi naslov knjige: „Strah“. Djelo ima 448 strana, treba slijedećeg vikenda da bude zvanično objavljeno u SAD i već sada je jasno: Donald Trump ima novi problem.

Jer prema svemu što je do sada poznato reporter Bob Woodward dokumentira u svojoj knjizi ne samo detaljno o radu u Bijeloj kući nego iznosi i brizantne pa i sramotne istorije i citate iz Trumpovog najužeg okruženja. Sve u svemu ovo vodi prije svega jednom zaključku: Trump i Co. su predodređeni na neuspjeh.

Washington Post objavljuje prve izvode iz knjige – i već je politički život u Vašingtonu uzavreo. Slično kao već ranije  u bestseleru „Fire and Fury“ dobijajaju čitaoci nemilosrdan uvid u unutrašnji život jedne kaotične i razdijeljene američke vlade.

Navodi se da šef štaba John Kelly naziva predsjednika “idiotom”. Trumpov vlastiti ministar odbrane James Mattis  navodi se sa riječima da predsjednik „ima sposobnost shvatanja i ponašanje učenika petog ili šestog razreda“. A sam Trump je vrijeđao ministra pravosuđa Jeffa Sessionsa kao „duševno zaostalog“.

Za Trumpa i njegovu partiju, republikance, objavljivanje knjige nije moglo doći u lošijem trenutku. U manje od devet tjedana Amerikanci biraju novi Kongres i već sada su republikanci u defanzivi. Nove ankete pokazuju 14 – procentni skok opozicionih demokrata a 60 posto Amerikanaca izjavljuju da nisu zadovoljni Trumpovim vođenjem vlade.

Uzbuđenja oko nove knjige mogla bi pojačati ovaj trend. Uz to mora se znati da Bob Woodwart spada među najuglednije istraživačke novinare u zemlji. Kao mladi reporter u „Washington Postu“ razotkrio je zajedno sa Carlom Bernsteinom Watergate skandal i od tada važi kao jedan od najpreciznijih i najpouzdanijih hroničara američkog političkog života.

Dosta brizantnih pasaža

Bijela kuća požurila je da opise u knjizi označi kao „čistu izmišljotinu“. Radi se samo o tome da se predsjednik pokaže u lošem svjetlu, rekla je Trumpova glasnogovornica Sarah Sanders. Šef štaba Kelly odbacio je Woodwardovu tvrdnju da je Trumpa nazvao „idiotom“ kao neistinitu. Ministar odbrane Mattis nazvao je Woodwardove izjave izmišljenim. I sam Trump govorio je o „puno problema sa vjerodostojnošću“ koje je autor imao.

Međutim upitno je da li su demantiji djelotvorni. Prema “Washington Postu” Woodward je vodio stotine intervjua sa informantima. Više puta pokušao je da govori i sa samim Trumpom. Međutim on je u početku odbijao intervju. Tek u augustu, kada je manuskript već bio gotov, javio se telefonom i ponudio saradnju. Novine su objavile i transkript ovoga razgovora. Trump se interesovao za Woodwardove izvore i izjavio da je knjiga sigurno „loša“ za njega.

U najbrizantnije pasaže spada bez sumnje epizoda o Trumpu i istrazi o ruskoj aferi koju vodi Robert Mueller. Woodwart opisuje među ostalim pokušaj Trumpovog tadašnjeg advokata Johna Dowda da u januaru Trupa u nekoj vrsti generalne probe pripremi za intervju sa Muellerom.

Dowd je Trumpa pritiskao sa teškim pitanjima oko istrage o ruskoj aferi koja bi mu postavili Mueller i istražitelji. Rezultat: Trump se zapleo u proturiječnosti, govorio je očite laži, bjesnio je i konačno je izjavio: „Ja ustvari uopšte ne želim dati izjavu.“ Nakon toga Dowd je rekao Muelleru da on ne može savjetovati Trumpu da da izjavu. On bi se sigurno napravio „kompletnim idiotom“. I što je takođe moguće – zbog lažnih izjava – završiti u zatvoru.

Eksplozivni su i oni pasaži u kojima su citirani šef štaba Kelly i ministar odbrane Mattis sa ponižavajaćim primjedbama o Trumpu. Za razliku od advokata Dowda oni su još u službi međutim imaju distanciran odnos sa Trumpom. Woodwardova otkrića mogla bi zato ubrzati proces razilaženja između Kellya i Trumpa.

Reporter detaljno opisuje zaprepašćenje obojice vojnika nad Trumpovim nedostatkom znanja i interesa u vanjskoj i bezbjednosnoj politici. Kelly je navodno Trumpa u Bijeloj kući pred saradnicima označio kao „neuravnoteženog“: „On je idiot. Nema smisla pokušavati ubjediti ga u nešto. On je van kontrole. Ovo je ludost.“

Trump vrijeđa svoje saradnike

Slično ponižavajuće izražavao se i ministar Mattis. Više puta Mattis je Trumpa poučio ili je odbio da izvrši njegove instrukcije, naprimjer želju da se ubije diktator Assad, piše Woodward. “Dajmo dođavola Assada ubiti. Ubijmo mnoge od njih”, navodno je Trump rekao u jednom telefonatu. Mattis je spustio slušalicu i rekao saradnicima: „To nećemo uraditi.“

Ministar je bio često užasnut odnošenjem i nastupima Trumpa. Na jednom sastanku oko Afganistana Trump je u napadu bijesa 25 minuta vrijeđao svoje generale. „Čak i jednostavni vojnici u rovovima bi bolje vodili ovaj rat nego vi“, rekao je Trump. Mattis je sa svoje strane  Trumpu imputirao „sposobnost shavatanja i odnosa jednog učenika petog ili šestog razreda.“

Woodward često opisuje scene iz Bijele kuće u kojima Trump svoje saradnike podcjenjuje ili ih vrijeđa. Svome bivšem savjetniku za bezbjednost H.R. McMastera podsmijavao se iza njegovih leđa zbog navodnog jeftinog odjela. Rekao ja da McMaster izgleda kao “prodavač piva”.

Nekadašnjeg šefa štaba Reince Priebusa označio je Trump kao „pacova“. Svoga ministra pravde Jeffa Sessionsa nazvao je „glupim južnjakom“, koji je „duševno zaostao“. A svome ministru trgovine Wilburu Rossu Trump je navodno rekao: „Ne vjerujem ti. Ne želim da dalje bilo šta pregovaraš. Tvoje najbolje vrijeme je iza tebe.“

Opisana je i glasna svađa između tadašnjeg galvnog stratega Steve Bannona i Trumpove kćerke Ivanke. Pritom je Ivanka prekorila Bannona: „Ja nisam bilo kakva saradnica. Ja to neću nikada biti. Ja sam prva kćerka.“

Na drugom mjestu se navodi da Trump diktira oštra pisma ili uputstva koje saradnici kasnije uklanjaju sa njegovog pisačeg stola da ih ne bi mogao potpisati. Tako je spriječeno i otkazivanje trgovinskog ugovora sa Južnom Korejom.

Stalno se pojavljuje tema istrage u ruskoj aferi koja leži kao tamna sjena iznad predsjedavanja. Woodward izvještava o jednom telefonskom razgovoru sa egipatskim predsjednikom Abdel el-Sisijem u kojem se ovaj zabrinuto pitao da li će američki predsjednik politički preživjeti ovu aferu. „Donalde, ostaješ li sa nama?“

Trump je bio užasnut ovim pitanjem Egipćanina: Svome advokatu Dowdu se povjerio: „To je bilo kao udarac u jaja.“

spiegel.de

Roland Nelles
Autor 6.9.2018. u 09:19