Nova šefica Evropske centralne banke Lagarde: “Draghi je imao svoj stil, ja ću imati moj stil“

Marc Hujer i Michael Sauga
Autor 26.10.2019. u 08:25

Nova šefica Evropske centralne banke Lagarde: “Draghi je imao svoj stil, ja ću imati moj stil“

Foto: JOHN THYS / AFP  – Buduća šefica ECB Lagarde: „Više žena u finansijskom svijetu“

Pod Mariom Draghim se konflikt unutar Evropske centralne banke u poslednje vrijeme zaoštrio. Njegova naslednica Christine Lagarde želi se približiti kritičarima politike niskih kamata – i čak učiti njemački.

Pišu: Marc Hujer i Michael Sauga
Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

Buduća šefica Evropske centralne banke (ECB), Christine Lagarde, želi prevazići duboku podjelu u ovom monetarnom uredu. „Ja uvijek tražim zajedničku osnovu da bi približila različita mišljenja“, kazala je ona SPIEGEL-u. „Mi bi se trebali koncentrisati kako da ubuduće opet nađemo zajeničku liniji.“

Obiman program njenog prethodnika Maria Draghia za labavljenje monetarne politike proteklih mjeseci izazvao je žestoke kontoverze u Savjetu centralne banke. Deset od 25 članova najavilo je svoju zabrinutost.

U SPIEGLU-u Lagarde je najavila temeljito preispitivanje mjera ECB sa čime želi započeti čim preuzme dužnost. „Moj cilj je da pritom članove Savjeta centralne banke pravovremeno uključim“, kazala je ona. „Mi ćemo koristi i rizika različitih opcija istražiti bez predrasuda. Mario Draghi imao je svoj stil, ja ću imati moj stil“, kazala je Legarde.

Istovremeno je bivša francuska ministrica finansija pozvala vlade evrozone da više potpore ECB. „Novčana politika već je mnogo uradila proteklih godina“, rekla je. „Zato se ona sada mora proširiti sa mjerama finansijske i gospodarske poltike.“ Neke zemlje moraju više investirati a druge prići strukturnim reformama a ECB mora pratiti politiku. “Mi trebamo jaču kombinaciju ova tri politička polja. Time bi smo mogli značajno povećati efikasnost naših mjera.“

Osim toga Lagarde želi proširiti spektar tema banke na društvena pitanja kao što je klimatska politika i potpora ženama. „Leži mi na srcu da vidim više žena u finansijskom svijetu i da se njihova riječ čuje“, rekla je. Istovremeno je obećala da će poboljšati komunikaciju monetarnog ureda. „Posmatram kao jedan od mojih prioriteta da evro kao i Centralnu banku i njenu monetarnu politiku približim široj javnosti“, rekla je buduća šefica ECB. Prema informacijama SPIEGEL-a Lagarde želi učiti njemački. Angažovala je učitelja i već prvog radnog dana započeće sa podukom.

 spiegel.de

Marc Hujer i Michael Sauga
Autor 26.10.2019. u 08:25

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija