Nova studija: britanska preduzeće upozoravaju na opasnost izlaska iz EU

tačno.net
Autor/ica 4.11.2013. u 16:10

Nova studija: britanska preduzeće upozoravaju na opasnost izlaska iz EU

CBI-direktor Cridland: “Radije u jednoj reformisanoj EU nego izvan bez uticaja”

Oni koji mrze EU dominiraju već godinama u britanskoj javnosti. Međutim otkako je prijer Cameron najavio referendum o izlasku Velike Britanije iz EU javlja se otpor. Jednom novom studijom gospodarstvo bubnja za ostanak u uniji.

By: Carsten Volkery, London
Preveo: Ešref Zaimbegović

EU ima još prijatelja na otoku. Osam od deset britanskih preduzeća su za ostanak Velike Britanije u EU. To proizlazi iz jedne YouGov – ankete koja je urađena po nalogu britanskog udruženja industrije CBI. Čak mala i srednja preduzeća koja se često žale na naloge iz Brisela ne žele napustiti zajednicu: 77% se izjasnilo za ostanak.

Anketa je dio veće studije o Velikoj Britaniji i EU koja će biti predstavljena u ponedjeljak na godišnjem zasjedanju najvažnijeg britanskog gospodarskog udruženja. Moguće alternative punom članstvu, kao naprimjer model Švajcarske ili Norveške su osvjetljene i odbačene. „Rađe u reformiranoj EU nego vani i bez uticaja“, sažima direktor CBI John Cridland raspoloženje u preduzećima.

Prednosti članstva u EU daleko prevazilaze troškove stoji u ovoj studiji od 180 stranica. Velika Britanija je prošle godine uplatila neto doprinos EU od 7,3 milijardi funti. Na drugoj strani članstvo u EU pridonosi godišnje četiri do pet posto britanskom gospodarskom proizvodu, pišu autori. To je preračunato 62 do 78 milijardi funti – ili 3000 funti po domaćinstvu.

Ove brojke međutim treba posmatrati sa oprezom. One se ne baziraju na vlastitim kalkulacijama nego na izvodima iz postojećih studija. Ozbiljna računica o dobicima i troškovima članstva u EU je, prema mišljenju mnogih ekonomista, nemoguća zbog mnogo varijabli.

U svakom slučaju 415 anketiranih preduzeće su u većini jedinstveni u svome sudu. 71% su rekli da članstvo u EU ima ukupno pozitivan uticaj na njihove poslove. 63% su se izjasnili da profitiraju od slobodnog kretanja radne snage.

Cameronov problem su protivnici EU u vlastitoj partiji

Studija pojačava poziciju premijera Davida Camerona. Konzervativni političar je u januaru najavio da će Britanci 2017. moći u referendumu odlučiti o članstvu u EU. On sam želi zemlju zadržati u EU, međutim mora ubjediti jaku frakciju evroskeptičara u vlastitoj partiji. Zato on želi prije referenduma pregovarati sa evropskim partnerima o vraćanju nekih nadležnosti iz Brisela u London. Cameron još nema detaljnu listu zahtjeva. Međutim očekuje se da želi okresati evropsko radno i socijalno zakonodavstvo. To je mnogim torijevcima već dugo trn u oku.

Kad bi se referendum održao sutra tijesna većina Britanaca bi, prema anketama, glasala za istupanje. Politički posmatrači, međutim, polaze od toga da će se javno mnjenje promjeniti čim više i ofanzivnije budu iznišeni Pro-argumenti. U proteklim godinama protivnici EU bili su u javnosti daleko zastupljeniji.

Otkako je Cameron obećao referendum sve lobističke grupe grozničavo rade na svojim stavovima i porukama. Najveći broj gospodarskih udruženja i sindikata su za ostanak u EU, isto kao i tri etablirane partije torijevci, laboristi i liberaldemokrati. Samo Partija neovisnosti UKIP je otvoreno za istupanje iz EU.

CBI aplaudira Cameronu za njegove reformske pokušaje u Briselu ali ga i opominje: ne smije se raditi samo o tome da se traže dalji izuzeci za Veliku Britaniju. Puno značajnije je da se cjela EU napravi konkurentnijom i da se zaokruži unutrašnje tržište.

Gospodarska udruženja su u početku bila protiv referenduma jer izaziva dugogodišnju nesigurnost i plaši investitore. Međutim sada su se sa tim pomirili i hoće da se bore da Britanci glasaju protiv istupa. “Mi pokušavamo da ne vodimo kampanju straha”, kaže direktorica istraživanja CBI Katya Hall. “Moguć je i život mimo EU, ali on bi bio povezan sa manje blagostanja.”

spiegel.de

 

tačno.net
Autor/ica 4.11.2013. u 16:10