Trumpov napad na svjetsko gospodarstvo

Ines Zöttl
Autor 26.8.2019. u 09:56

Trumpov napad na svjetsko gospodarstvo

Donald Trump eskalira konflikt sa Kinom: Sa besprimjernim bijesom najavio je putem Twitera još više kaznene carine na proizvode iz te zemlje – i mogao bi svjetsku trgovinu gurnuti u haos.

Piše: Ines Zöttl-Spiegel.de

Prije ručka izgledao je Donald Trump neodlučan: „Moje jedino pitanje je, ko je naš veći neprijatelj, Jay Powell ili predsjednik Xi?” pitao je svoje pristalice na twiteru. Nekoliko sati kasnije američki predsjednik je odlučio da prvo napadne svoga kolegu u Kini protiv koga on prema svome mišljenju drži u ruci nepobjedivo oružje: carine.

U jednoj besprimjernoj užurbanoj akciji Trump je u petak zaveo dalje, milijarde teške, kaznene carine na uvoze iz Kine u SAD. Postojeće uvozne carine na proizvode u vrijednosti od 250 milijardi dolara trebaju se povećati sa 25 na 30 posto a umjesto, pri njegovom poslednjem izlivu bijesa prije tri tjedna, najavljenih carina od  deset posto na ostatak trgovinskog volumena, on hoće odmah zavesti 15 posto.

Trumpovom povjereniku za trgovinu preostalo je poslijepodne samo da, u hitno poslanom saopštenju za medije objavi, da će se prethodno  održati zakonom propisana rasprava. To je farsa, vladar u ovalnom ofisu je rezultat odavno odredio dekretom. .

Kada se šefovi država i vlada sedam najvažnijih industrijskih nacija (G7) u subotu sastanu u južnofrancuskom Biaricu moglo bi raspoloženje biti loše kao i situacija. U transatlanskom odnosu vlada trajna napetost, Njemačka klizi u recesiju a Trumpov trgovinski rat je globalne lokomotive konjukture Kinu i SAD izbacio iz šina.

Osječaj krivice međutim Trump ne nosi sa sobom – naprotiv. On namjerava da šefove država i vlada u Biaricu poduči kako se to ispravno radi. Nasuprot Evropi SAD ostvaruju stope rasta „koje su se do prije nekoliko godina smatrale nemogućim“, hvali se jedan pretstavnik američke vlade. Iz toga bi drugi mogli učiti: Odmah na prvom zajedničkom sastanku na samitu „oni će čuti kako predsjednik potvrđuje svoju agendu za zaposlenost i rast i podvlači šta je ostvario svojom istorijskom poreskom reformom, deregulacijom, politikom očuvanja radnih mjesta i fokusom na energiju i slobodnu, fer i obostranu trgovinu“.

Najkasnije na tom mjestu mogli bi neki u sali pobjesniti. Jer Trumpov križarski pohod protiv Kine pognan njegovim mesijanskim bijesom („ja sam odabrani“) dovodi političare, eksperte za konjukturu kao i ulagače postepeno u paniku. nakon najave novih carina najvažniji berzovni indeks u SAD Dow Jones u petak je izgubio 600 bodova. Jedva da koji od posmatrača još vjeruje da će u ovom trgovinskom sporu dviju najvažnijih gospodarskih sila na svijetu u dogledno vrijeme doći do dogovora.

U neizmjernu ljutnju američkog predsjednika očigledno je dovela činjenica da ga je otpor njegovog kineskog kontrahenta Xi Jingpinga pogodio potpuno nespremnog. Kina je u petak ujutro po američkom vremenu objavila da će se na robu iz SAD u vrijednosti od 75 milijardi dolara ubuduće plačati više carine.To nije potpuno iznenađujuće. Kinezi se revanširaju za to što je Trump nedavno za vrijeme tekućih pregovora najavio kaznene carine.

Kineske mjere odmazde dolaze u pravi čas

Međutim suvislost između uzroka i djelovanja dotiče se predsjednika SAD očigledno isto tako malo kao i činjenica da je korak Pekinga prije simboličan. Kineske ograničene carine ne bi mogle nanijeti štetu američkom narodnom gospodarstvu, priznaje i sam Trumpov gospodarski savjetnik Peter Navarro. Međutim mjere odmazde dolaze mu u pravi čas: da se vođstvo u Pekingu brani na ovaj naćin, „pojačava američko shvatanje da je Kina zli akter“, rekao je Navarro za stanicu Fox. „ Kad Kina pokušava da nas povrijedi to samo pojačava našu odlučnost.“

Izopačeni svijet – to sve više shvataju i predstavnici američkog gospodarstva. To da Trump, koji demokrate napada kao „socijaliste“ vlastitim preduzećima twitrom potpuno ozbiljno želi narediti da ne proizvode više u Kini, izazvalo je nevjericu. Takvo naređenje s vrha nema šta tražiti u slobodnom tržišnom gospodarstvu, kritikovao je David Dollar iz thinktanka Brookings Institution. „To spada u stvari na koje se mi normalno žalimo kod Kine i drugih vlada, koje intervenišu mimo zakona“, kazao je on za  “New York Times”.

Čak i američka trgovinska komora poznata sa dobrim odnosima sa Bijelom kućom pravi distancu. „Predsjednik nema autoritet da kaže preduzećima šta treba da rade“, ljuti se potpredsjednik Myron Brilliant. „Može biti da je Trump frustriran zbog Kine ali odgovor ne može biti da američka preduzeća ignorišu tržište od 1,4 milijarde konzemenata“. Tako samozadovolje ne mogu biti ni SAD, sekundira David French iz Udruženja trgovine na malo: „95 posto potrošača u svijetu živi izvan naših granica.“ Cijeli petak trudili su se predstavnici gospodarstva da saznaju šta vlada konkretno planira. Uzalud. Nadležni personal bio je na putu na samit u Francuskoj.

Pritom bi u najmanju ruku objašnjenje za Trumpove ispade moglo biti sasvim jednostavno: On mora shvatiti da se trgovinski ratovi ne dobijaju tako lako kako je on nekada vjerovao i tvrdio. Također i njegov drugi „neprijatelj“ izdržava napade. Šef Feda Jerome “Jay” Powell nije na sastanku bankara u Jackson Hole potvrdio dalje sniženje kamatnih stopa. Umjesto toga signalizirao je da zadatak emisione banke ne može biti podrška Trumpovom trgovinskom ratu. Emisiona banka želi da osigura rast, obećao je Powell, i novčana poltika je „moćan instrument koj funkcioniše za podršku izdacima potrošača, investicijama i povjerenju“. Međutim za konflikte u međunarodnoj trgovini oni nemaju isprobani instrumentarij.

Moguće je da Trump sada bankara koga je sam izabrao mrzi još više nego Xia.

Preveo: Ešref Zaimbegović

Ines Zöttl
Autor 26.8.2019. u 09:56