Nove sankcije SAD Venecueli, ne razmatra se vojna akcija

tačno.net
Autor/ica 26.8.2017. u 08:50

Nove sankcije SAD Venecueli, ne razmatra se vojna akcija

Bijela kuća saopštila je u petak da uvodi nove finansijske sankcije Venecueli, među kojima i zabranu kupovine novih obveznica koje izdaje vlada Venecuele ili njena nacionalna naftna kompanija PDVSA.

Na press konferenciji u Vašingtonu ministar finasija SAD Steven Manuchin izjavio je da se u slučaju Venecule ne radi o “promjeni vođstva zemlje već o obnavljanju vladavine zakona i prava”.

Savjetnik predsjednika SAD za nacionalnu sigurnost H.R. McMaster je na istoj press konfrenciji izjavio da “da se ne razmatra nikakav vojni plan za Venecuelu u bliskoj budućnosti”.

“Nećemo mirno da gledamo propadanje Venecuele”, navela je Bijela kuća i dodala da se nove mjere uvode kako bi se “diktaturi predsednika Nicolasa Madura ukinuo ključni izvor finansiranja”.

Maduro je prema anketama postao veoma nepopularan i suočava se još od aprila s talasom protesta opozicije koja traži njegovu ostavku.

SAD su ponovile apel da se u Venecueli ponovo uspostavi demokratija, organizuju fer i slobodni izbori, oslobode politički zatvorenici i obustavi represija nad demonstrantima.

Opozicija u Venecueli kritikovala je američku banku Goldman Saks zbog kupovine obveznica PDVSA, čime se direktno finansira vlada predsjednika Madura.

Vašington i Karakas koji nemaju diplomatske odnose od 2010. godine i dalje imaju ekonomske i trgovinske veze, posebno u oblasti naftne industrije.

RSE

tačno.net
Autor/ica 26.8.2017. u 08:50