Novi američko-kineski trgovinski pregovori: Pregovarati do sljedećeg twita

Marc Pitzke
Autor 8.1.2019. u 09:26

Novi američko-kineski trgovinski pregovori: Pregovarati do sljedećeg twita

SAD i Kina pregovaraju ovoga tjedna u Pekingu o okončanju njihovog trgovinskog rata. Pitanje je samo koliko ozbiljno: Amerikanci su poslali svoju treću ekipu – a mora se računati i sa smetnjama od strane američkog predsjednika Trumpa.

Piše: Marc Pitzke

Preveo: Ešref Zainbegović

Kako je nadrealno pregovarati sa Donaldom Trumpom znaju i sami republikanci. Pred sami Božić u diskusiji oko budžeta dogovorili su se sa demokratima da bi u posljednjoj minuti izbjegli blokadu vlade. Predsjednik SAD se složio i odustao je od zahtjeva za zid na meksičkoj granici.

Međutim tada je Trump na pritisak konzervativnih komentatora napravio zaokret od 180 stepeni. Blokada je došla – i momentalno je u trećem tjednu, bez da se vidi rješenje. Sada Trump čak prijeti da će proglasiti vanredno stanje da bi dobio sredstva za zid.

Trumpova spremnost za zaokrete sada se nadnosi nad još mnogo pregovora sa teškim posledicama: Jedna američka delegacija je ovoga ponedjeljka prvi puta nakon dugo vremena opet u Pekingu da bi našli put za okončanje Trumpovog trgovinskog rata sa Kinom. Obadvije strane čine mnogo ali u novu rundu idu oslabljene – posebno jer niko ne zna da li će se između njih ponovo ubaciti Trump.

„Poslovi sa Kinom teku veoma dobro“, prognozirao je Trump u nedjelju iako već mjesecima postoje samo telefonski kontakti, posljednji je bio telefonski Trumpa sa kineskim predsjednikom Xi Jinpingom pred samu smjenu godina. „Dogodiće se dobre stvari.“

Trump je započeo konfrontaciju time što je uveo kaznene carine na kineski uvoz u vrijednosti od 250 milijardi dolara. Kina se revanširala carinama na američku robu vrijednu 110 milijardi dolara.

Još vrijedi privremeno primirje

Na ručku na rubu samita G20 u Buinos Airesu Trump i Xi su u decembru dogovorili privremeno primirje. Ako do 2.marta ne nađu ipak nikakvo rješenje američke carine će se još jednom povećati – što bi za sve moglo imati dramatične posledice.

Foto:REUTERS      Xi und Trump prilikom  samita G20 u Argentini

 

Pregovori u Pekingu, koji bi trebali trajati minimalno do utorka, su prvi sastanak eksperata nakon toga. To ovoga tjedna pokreče prije svega uzdrmane američke berze: „Kina je apsolutno velika stvar“, kazao je berzanski strateg Julian Emanuel iz finansijske firme BTIG na gospodarskom odašiljaču CNBC.

Pritom je Trump prvo poslao u Peking treći tim. Američki opunomoćenik za trgovinu Robert Lighthizer i ministar finansija Steven Mnuchin ostaju kod kuće i biće zastupljeni Lighthizerovim zamjenikom Jeffrey Gerrishem i državnim sekretarom Davidom Malpassom .

Posmatrači ne očekuju na početku nikakav konkretan napredak. Također trgovinski stručnjaci mogu smetnje od strane Trumpa samo uslovno umanjiti. Čak i kad one sa ekonomskom realnošću imaju samo malo veze. “Mi ubiremo mnoge milijarde dolara na kaznenim carinama od Kine i drugih”, hvalio se naprimjer Trump u petak kao da bi carine išle direktno u američku državnu kasu a ne bile na teret pogođenim firmama i potrošačima.

Preduzeća na obje strane trpe

U SAD kao i u Kini poslijedice trgovinskog rata se sve više osjećaju. Trgovinski rat je, prema podacima Federal Reserve Bank, već povećao cijene u SAD za 0,3 procentna boda.

Apple zasniva svoje poslednje upozorenje o prihodu i na “trgovinskim napetostima” i sniženju prodaje iPhona, Macs i iPada u Kini. Američke berze reaguju sa divljim zaokretima: one su završile prošli tjedan doduše u plusu zahvaljujući dobrim rezultatima na tržištu rada ali leže i dalje ispod vrijednosti od prošle godine.

Jer suprotno Trumpovim tvrdnjama počinje da pati i ostatak američkog gospodarstva – prije svega koncerni koji su oslonjeni na uvoz čelika i aluminijuma. O tome se naravno diskutovalo veoma široko i daje Kini sredstvo pritiska protiv Trumpa. Posebno jer i kinesko gospodarstvo pati pod trgovinskim ratom: Prvi puta nakon dvije godine industrijska proizvodnja opada – i to brže nego se očekivalo.

Međutim dok Trump agira kratkoročno kineski pregovarači važe kao izuzetno dobro pripremljeni, sa dugim pogledom u budućnost. „Kina je spremna da podnese puno veće ekonomske teškoće nego Trump“, piše Chuck Jones, osnivač firme Sand Hill Insights, u magazinu “Forbes”. Kina je također svjesna mnogih unutrašnjopolitičkih izazova Trumpa, od ojačanih demokrata do posebnog istražitelja ruske afere Roberta Muellera.

Još više: Kina zna da je Trump “opsjednut svojim imidžem” – i da njegovi izaslanici „ u stvari ne govore u njegovo ime“, pošto bi on „svoje mišljenje mogao u poslednjem momentu ( i više puta) promjeniti“. Jer slijedeći twit dolazi sigurno.

spiegel.de

Marc Pitzke
Autor 8.1.2019. u 09:26

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija