Novi gradonačelnik: De Blasio dobio njujorški pakleni posao

tačno.net
Autor 7.11.2013. u 12:42

Novi gradonačelnik: De Blasio dobio njujorški pakleni posao

Ovaj trijumf je i za sam Njujork izuzetan. Sa preko 70% glasova građani su izabrali Billa de Blasia za gradonačelnika – prvi Demokrat u vijećnici nakon 1993. Nekadašnji lijevičarski aktivist prima teško naslijeđe: grad je duboko podjeljen

By: Marc Pitzke, New York
Preveo: Ešref Zaimbegović

„Gawker“ je oznamio pobjednika unaprijed. „Bill de Blasio izabran za gradonačelnika New York City“, pisala je Gossip web mreža – iako su izborni lokali trebali biti otvoreni još devet i pol sati. De Blasio će, pisao je „Gawker“ pod fotografijom kandidata sa kišom konfeta, osvojiti punih 64% glasova.

Ova prognoza je na kraju ispala preniska. Brojanje glasova tek je bilo započelo a već se de Blasio pojavio na bini u nekadašnjem magacinu oružja u Brooklynu i započelo je slavlje njegovih pristalica. 73,6% – to je pobjeda kakvu njujorčani nisu doživjeli od vremena mrzovoljnog Eda Kocha.

 “Vi se od ovih izbora napravili vaše pozvanje” rekao je on i brzo prešao na stvar: on će napraviti New York opet “ujedinjenim gradom”, u kome “niko nije zapostavljen” i “svako  ima šansu – crni, bijeli, latino, azijati, homo i heteroseksualci”.

To su odgovarajuće riječi ove noći, pogotovo što su američki desničari oko Tea partije skoro istovremeno doživjeli težak poraz. To se desilo sa one strane rijeke Hudson u New Jersey gdje je umjereni republikanski guverner Chris Christie sa skoro 60% glasova ponovno izabran. To se takođe desilo i u južnoj državi Virginia gdje je Demokrat Terry McAuliffe za dlaku pobijedio.

Međutim nigdje kurs nije otišao tako na lijevo kao ovdje u New Yorku. De Blasio se potvrdio u svim glasačkim grupama. Iako na kraju niko nije sumnjao u ovu pobjedu: za grad koji se rado vidi kao ostrvo blaženih u inače ludoj Americi ovo je veoma značajan momenat.

Bloomberg je ponovo otkrio New York

Značajan je prije svega jer će ovaj tradicionalno demokratski moloh prvi puta u dvije decenije biti vođen jednim Demokratom – plus k tomu jednim progresivnim. Poslednji koliko toliko ljevičarski gradonačelnik bio je David Dinkins, koga je 1993., poslije samo jednog mandata, zamjenio Republikanac, zastupnik reda i zakona Rudy Giuliani.

Giuliani je vodio grad kroz horor 11. septembra. Njegov naslijednik Michael Bloomberg, do 2007. republikanac, od tada nezavisni, preuzeo je traumatiziranu metropolu i sa tvrdom rukom i hladnim razumom ne samo da ju je ponovo  postavio na noge i proveo kroz recesiju – on je ponovo otkrio New York.

Međutim Bloomberg ostavlja teško naslijeđe. Rijetko je jedan jedini čovjek tako uticao na New York: svojom imovinom, svojim propisima i svojom tvrdoglavošću. I rijetko je grad bio tako duboko podijeljen – na bogate i siromašne, na one koji imaju i one koji nemaju, na prednosti i predrasude.

Sigurno, New York je danas zdraviji, bogatiji, sigurniji i dobar za bicikliste. Ipak to ima svoju cijenu – u formi jednog neviđenog socijalnog polariziranja, eksplodirajućih najamnina, “diznificiranja” Manhattana, blanko čeka za policiju koja crnce i latinose rado izdvaja na ulici radi pretresa (akcija “Stop and Frisk”).

Konačno ljudi su imali toga preko glave. Jednostavno, jasno, bez uvijanja lijevo: kao pravi Njujorčanin de Blasio je suprotnost u Bostonu rođenom Bloombergu koji uprkos strpljivo izučene bliskosti građanima uvijek izgledao aristokratski.

To pokazuje i de Blasiova nekonvencionalna obitelj: 1994. oženio je crnačku aktivistkinju Chirlane McCray, koja se prije toga proglasila lezbejkom. Njihova djeca – kćerka Chiara i sin Dante (posebni znak: Afro frizura) – izazivali su u izbornoj kampanji više zanimanja nego “Dad”.

Tvrdoglavo gradsko vijeće i bezobrazna štampa

On je još te noći obećao “jasnu i progresivnu alternativu eri Bloomberga”. Dakle: porez za bogate da bi se finansirala mjesta u dječijim obdaništima. Manje siromaštva, više socijalnih stanova. Niže troškove studiranja, više plate, bolji metro za vanjske dijelove grada. Bolnice umjesto luksuznih vila. Novi šef policije – i policijsko odjeljenje na uzdi.

Odvažne izjave za pakleni posao. Njujorški gradonačelnik žonglira sa najvećim komunalnim budžetom u USA (70 milijardi dolara), treba da zaštiti 8,4 miliona stanovnika od ponavljanja 11. septembra i mora se svaki dan boriti sa tvrdoglavim gradskim vijećem i najbezobraznijom štampom u državi.

Međutim ako neko to može uraditi onda je to on. Sin vojnika iz skromne obitelji pokazao se već 1988. kao 26–godišnji ljevičarski aktivista u Nikaragvi. Kad se vratio u New York apsolvirao je de Blasio prve izbore za gradsko vijeće sa istom nadzvučnom brzinom kao i sada. Onda je 2009. izabran je za gradskog ombudsmana – sa 78%.

 “Novu viziju” za grad obečavao je već tada. Međutim sada to mora stvarno realizovati.

spiegel.de

tačno.net
Autor 7.11.2013. u 12:42