Novi guverner Kalifornije Newsom: Čovjek koji Trumpa naziva sramotom

Marc Pitzke
Autor 9.1.2019. u 10:33

Novi guverner Kalifornije Newsom: Čovjek koji Trumpa naziva sramotom

Legendarni guverner Kalifornije JerryBrown odlazi. Za njegovog naslijednika država je izabrala Gavina Newsoma, vehementnog kritičara američkog predsjednika Donalda Trumpa – sa ambicioznim planovima.

Piše: Marc Pitzke- spiegel.de

Jedan je prgav i grub, drugi je žovijalan i ulickan. Jedan je politički veteran, drugi još uči. Jedan uzgaja stoku, drugi ima auto Tesla pred svojom velelepnom vilom.

Jerrija  Browna, odlazećeg guvernera Kalifornije i njegovog predviđenog naslijednika Gavina Newsoma ujedinjuje, uprkos razlikama među dvojicom američkih demokrata, prije svega jedno: Borba Kalifornije protiv Donalda Trumpa.

Ovog ponedjeljka Brown, 80, završio je svoju dugu karijeru i ustupio najmnogoljudniju američku saveznu državu 29 godina mlađem Newsomu. On mu ne predaje samo najveće narodno gospodarstvo SAD – nego i nade miliona Trumpovih protivnika.

Kalifornija, dobra alternativa Trumpu

Drugačije nego Brown – koji je doduše predsjednika često kritikovao ali mu je po starosti i stilu sličan – Newsom se shvata kao pozvani „vođa otpora“: On želi da Kaliforniju napravi „pozitivnom alternativom Trumpu“, obečava dosadašnji viceguverner, koji je izbore za Brownovog naslijednika u novembru dobio sa skoro 62% glasova.

Promjena u glavnom gradu Sakramentu, nekadašnjem mjestu iskopavanja zlata na padinama Siera Nevade, označava neku vrstu vremenskog zaokreta kakav su upravo doživjeli i drugi dijelovi SAD i sa valom mladih demokrata u američkom kongresu: Glas nove, samosvjesne generacije Trumpovih kritičara se čuje.

Sa Brownom se ne završava jedna era samo u ovom smislu. Praunuk jednog njemačkog doseljenika rastao je sa politikom. I njegov otac bio je guverner. Sam Brown imao je dva mandata, od 1975. do 1983. i od 2011. Prije toga i u međuvremenu bio je gradonačelnik Oklanda i kalifornijski ministar unutrašnjih poslova i ministar pravosuđa. Osim toga tri puta se natjecao za predsjedničkog kandidata demokrata. Ustav, koji od devedestih godina predviđa samo dva mandata, onemogućava mu još jedan mandat.

Brownov bilans ima i dobrih i loših strana. Prije osam godina budžet kalifornije bio je 28 milijardi u minusu, sada se ponosi sa 14 milijardi suficita. Konjuktura je punom jeku, nezaposlenost je pala na 4,1%. Nasuprot tome druge namjere nisu realizovane kao naprimjer prva pruga za vozove velikih brzina u Americi.

Mnoge stvari realizovao je Brown u saradnji sa republikancima. Dok se Kalifornija već godinama pomjera na lijevo, Brown se hrabro držao u sredini. Rastuća polarizacija i stranaštvo pod Trumpom napraviće SAD „nemogućom za vladanje“, boji se on. „Kad smo to zadnji puta doživjeli imali smo građanski rat.“

 „Svijet gleda na nas“

Uprkos svemu i on je napadao Trumpa. Samo u 2018. Kalifornija je podnijela 44 tužbe protiv njegove vlade i donijela je bezbrojne zakone da bi se suprotstavila njegovoj politici: na primjer kod klimatskih promjena, zaštite okoline, doseljavanja i zaštite granica.

Newsom,51, želi to sad još zaoštriti – i ostavlja svaku etikeciju po strani: On se zaklinje na „bitku za dušu Amerike protiv predsjednika koji nikakvu nema“, naziva Trumpa  „jadnom sramotom“ i nada se na skoro pokretanje postupka za opoziv. „Svijet gleda na nas.“

Njegova progresivna agenda stoji dijametralno suprotno Trumpovom planu. Više prava za manjine, više novca za siromašne, oštrija kontrola oružja, zdravstveno osiguranje za sve – ideali koje je slijedio Newsom kao gradonačelnik svoga grada San Franciska.

Kao i njegov uzor Robert Kennedy Newsom je pun kontradikcija. Kao investitor vrlo rano je postao milioner, pomogao je svojoj majci oboljeloj od raka da dobije ilegalnu eutanaziju, godinu dana kasnije postao je gradonačelnik, punio je novine vrlo otvorenim razvodom (njegova bivša supruga zabavlja se danas sa Trumpovim sinom Donaldom juniorom) i jednom isto tako javnom aferom.

Svjetski poznat postao je kad je 2004. u San Francisku dozvolio istopolne brakove: Tadašnji „Winter of Love“ bio je prvi korak ka legalizaciji u cijeloj zemlji.

Jerry Brown se nasuprot tomu želi sa svojom suprugom Anne Gust Brown u potpunosti povući iz politike– daleko od Sakramenta, Vašingtona i Donalda Trumpa na svoj ranč na sjeveru Kalifornije, gdje je živio još njegov pradjed.

„Ovo mjesto me podsječa na to kako su ljudi živjeli ranije“, rekao je Brown za “Los Angeles Times”. “To mi daje osječaj da sam u pravo vrijeme na pravom mjestu.”

 

 

 

Tagovi:
Marc Pitzke
Autor 9.1.2019. u 10:33

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija