Turska u kopnenoj ofanzivi na Siriju

Dragan Štavljanin
Autor 10.10.2019. u 07:54

Turska u kopnenoj ofanzivi na Siriju

Turske vojne snage pokrenule su u sredu uveče kopnenu ofanzivu na severoistoku Sirije, delu na koji su nekoliko sati ranije napali iz vazduha i artiljerijom, javlja BBC.

Prema posljednjim podacima, u udarima pre toga na kurdske snage na severoistoku Sirije koja je počelapoginulo je najmanje 15 ljudi, od kojih je osam civila,a 40 je povređeno, javila je sirijska nevladina Opservatorija za ljudska prava.

Među nastradalima dvoje je poginulo u artiljerijskoj vatri na grad Kamičli, većinski kurdski grad, navela je Opservatorija, a prenosi AFP.

Grupa kurdskih aktivista Rodžava medija centar potvrdila je da je jedan pripadnik SDF, dosadašnjih saveznika SAD, poginuo u pograničnom sirijskom mestu Ras al-Ajn.

SDF su saopštile da su turski vazdušni napadi bili i do 50 kilometara od granice i da je gađano 16 njihovih položaja

Tramp: Turski napad “loša ideja”

Predsednik SAD Donald Tramp je izjavio da ne odobrava turski napad na severu Sirije, jasno predočavajući Ankari da je njena akcija protiv kurdskih boraca koji su pomogli Vašingtonu u borbi protiv “Islamske države”, “loša ideja”.

U saopštenju koje prenosi Bela kuća, Tramp navodi da se nijedan američki vojnik ne nalazi u zoni u kojoj Turska izvodi operacije.

Tramp je prethodno naredio povlačenje oko hiljadu američkih vojnika iz pomenute oblasti, što je podstaklo kritike da je napustio saveznike Vašingtona.

Tramp je izjavio da ne želi da SAD vode “ove beskrajne, besmislene ratove.”

On je izjavio da se Turska obavezala da zaštititi civile i verske manjine, uključujući hrišćane, i osigurati da se ne dogodi humanitarna kriza- “i mi ćemo je držati za reč”.

“Osim toga, Turska je sada odgovorna da osigura da svi borci IDIL-a ostanu u zatvorima i da IDIL ne ojača na bilo koji način. Očekujemo da će se Turska pridržavati svih svojih obaveza i dalje budno pratimo situaciju”, izjavio je Tramp.

Grem: Uložiću napore da Turska skupo plati ofanzivu u Siriji

Američki Kongres će učiniti napore da turski predsednik Redžep Tajip Erdoan skupo plati svoju ofanzivu u Siriji protiv kurdskih snaga, saveznica Vašingtona, upozorio je uticajni republikanski senator Lindzi Grem.

“Molite se za naše kurdske saveznike koje je sramno napustila Trampova administracija”, napisao je on na Tviteru.

“Uložiću napore u Kongresu da Erdogan to vrlo skupo plati”, dodao je ovaj senator koji obično podržava predsednika SAD Donalda Trampa.

Tramp je izjavio početkom sedmice da će “uništiti tursku ekonomiju ako učini nešto nedozvoljeno”, nakon što su mnogi u Vašingtonu, uključujući i njegove republikanske saveznike kritikovali njegovu prethodnu odluku objavljenu posle telefonskog razgovora sa Erdoanom da povuče američke vojnike iz Sirije.

Stoltenberg: Operacija mora biti uzdržana

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg kazao je da vojna operacija mora biti uzdržana i da je veoma značajno da se ne izazove dalja destabilizacija regiona, prenosi Rojters.

Stoltenberg je naglasio da je legitimna zabrinutost Turske za bezbednost i da je ta zemlja ranije obavestila NATO o operaciji protiv kurdskih boraca u Siriji.

“Bilo kakva akcija koju Turska preduzme na severu Sirije mora biti proporcionalna i odmerena. Važno je da se izbegnu postupci koji će izazvati novu destabilizaciju regiona, eskalaciju tenzija i nove ljudske patnje”, kaže Stoltenberg.

EU: Prekinuti operacije

EU traži od Turske da prekine vojnu operaciju na severu Sirije i odbacuje bilo kakve planove Ankare za uspostavljanje bezbednosne zone za izbeglice te da tamo neće pružati nikakvu pomoć.

“EU poziva Tursku da prekine sa jednostranom vojnom akcijom. Malo je verovatno da će takozvana bezbednosna zona na severoistoku Turske zadovoljiti međunarodne kriterijume za povratak izbjeglih”, navodi se u zajedničkom saopštenju

EU plaća Turskoj šest milijardi evra pomoći kako bi se izborila sa skoro četiri miliona izbeglica iz Sirije u zamenu za zaustavljanje migranata da ne kreću ka Evropi.

Međutim, Ankara traži još novca usled zabrinutosti da bi više hiljada Sirijaca uskoro mogli krenuti preko njihove granice.

Gutereš: Mora se poštovati Povelja UN i humanitarno pravo

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš je izjavio da svaka vojna operacija mora da u potpunosti poštuje povelju svetske organizacije i međunarodno humanitarno pravo. Portparol UN Farhan Hak je izjavio: “Civili i civilna infrastruktura treba da budu zaštićeni. Generalni sekretar smatra da ne postoji vojno rešenje za sukob u Siriji”.

Kurdi: Uspostaviti zonu zabranjenog leta

Turske haubice gađaju baze, uključujući artiljerijske i snajperske pozicije kurdske YPG milicije, te njene magacine sa municijom.

Turski bezbednosni zvaničnik je izjavio da je reč o ciljevima daleko od stambenog područja, prenosi Rojters.

Međutim, portparol kurdskih snaga Mustafa Bali rekao je da su turski ratni avioni počeli da napadaju “civilna područja” na severu Sirije. On je na Tviteru objavio da su napadi izazvali “ogromnu paniku među ljudima u regionu”.

“SDF je pokazao dobru veru u sporazum o bezbednosnom mehanizmu između SAD i Turske. No, sada je naš narod ostao bez odbrane,” navodi SDF.

SDF je naveo da su se pojavili prvi navodi o civilnim žrtvama, prenosi Rojters.

Erdoan: Eliminisati teroristički koridor

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdoan u toku telefonskog razgovora sa ministrom odbrane
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdoan u toku telefonskog razgovora sa ministrom odbrane

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdoan je izjavio da je cilj eliminisanje “terorističkog koridora” duž južne turske granice.

On je istakao da ofanziva pod kodnim nazivom “Mirno proleće” treba da eliminiše pretnju od sirijske kurdske milicije YPG i “Islamske države” i omogući povratak sirijskih izbeglica iz Turske nakon što se formira “zona bezbednost” u ovoj regiji.

Ankara planira razmeštanje dva miliona izbeglica od 3,6 miliona, koliko je pronašlo utočište Turskoj od izbijanja rata u Siriji 2011.

“Mi ćemo sačuvati teritorijalni integritet Sirije i osloboditi lokalne zajednice od terorista,” napisao je Erdoan na Tviteru.

Poziv na sastanak SB UN, Rusija poručuje da neće biti uvučena u sukob

Francuski ministar evropskih poslova rekao je u sredu da su Francuska, Britanija i Nemačka pozvale Savet bezbednosti UN na sastanak kako bi razgovarale o turskoj ofanzivi na severu Sirije.

U razgovoru s parlamentarnim odborom za spoljne poslove Ameli de Monšalan rekla je da tri zemlje takođe dovršavaju zajedničku izjavu kako bi “najoštrije osudile” tursku ofanzivu, ali je i rekla da zasebna izjava EU tek treba biti dogovorena jer je neke zemlje još nisu potpisale.

Nemački ministar inostranih poslova Hejko Mas pozvao je Tursku da okonča operacije, te da će, ukoliko se nastaviti, dalje destabilizovati region i može ojačati “Islamsku državu”.

I italijanski premijer Đuzepe Konte je istakao da postoji rizik da turska ofanziva destabilizuje region i izazove patnje civila.

Egipatsko ministarstvo inostranih poslova osudilo je tursku operaciju kao “ogoljen i neprihvatljiv napad na suverenitet bratske arapske države”. Zvanični Kairo je zatražio hitan sastanak Arapske lige.

Turski civili mašu vojnim snagama na putu ka Siriji
Turski civili mašu vojnim snagama na putu ka Siriji

Rusija neće biti uvučena u sukobu između Turske i Sirije nakon što je zvanična Ankara započela operaciju na severoistoku Sirije, izjavio Vladimir Džabarov, prvi zamenik spoljnopolitičkog komiteta Gornjeg doma ruskog parlamenta, dodajući da se turska ofanziva može tumačiti i kao narušavanje suvereniteta Sirije.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je kazao Erdoanu u telefonskom razgovoru u sredu da izbegne svaki korak koji može da našteti mirovnom procesu.

Radio Slobodna Evropa

Dragan Štavljanin
Autor 10.10.2019. u 07:54