Novi napadi Boko Harama na sjeverozapadu Nigerije: Veliki broj stradalih

tačno.net
Autor 22.6.2014. u 10:29

Novi napadi Boko Harama na sjeverozapadu Nigerije: Veliki broj stradalih

Očevici događaja tvrde da su teroristi izveli napade na sela Koronginim i Ntsiha, koja se nalaze u neposrednoj blizini mjesta Chibok u kojem su nedavno kidnapovane blizu dvije stotine srednjoškolki

Grupa od oko 20 militanata terorističke organizacije Boko Haram izvela je oružane napade na dva sela u sjeverozapadnoj nigerijskoj pokrajini Borno, a u napadima je stradao veliki broj ljudi.

Očevici događaja tvrde da su teroristi izveli napade na sela Koronginim i Ntsiha, koja se nalaze u neposrednoj blizini mjesta Chibok u kojem su nedavno kidnapovane blizu dvije stotine učenica srednje škole.

Svjedok napada Bulus Musa tvrdi da su teroristi došli u sela i nasumično otvorili vatru iz automatskih oružja na mještane. On dodaje da je u napadu život izgubio njegov amidža i jedan prijatelj iz djetinjstva, a da je on pobjegao iz sela, ostavivši svoju majku u kući.

Izvor iz bolnice u Choboku je potvrdio da je u bolnicu primljen veliki broj stradalih, ali nije dao preciznu informaciju o smrtno stradalim.

Teroristi Boko Harama su 14. aprila kidnapovali veliki broj srednjoškolki iz Chiboka, a lider te grupe po imenu Ebubekir Shekau je poslao poruku nigerijskim vlastima da će osloboditi kidnapovane djevojke kada na slobodu budu pušteni uhapšeni militanti te grupe.

Boko Haram je teroristička organizacija koja zagovara islamističko uređenje na sjeverozapadu Nigerije i protive se svakom vidu obrazovanja po uzoru na Zapad. Ova organizacija je odgovorna za niz terorističkih napada u kojima su hiljade ljudi izgubile život.

AA

tačno.net
Autor 22.6.2014. u 10:29

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija