Novi napadi talibana i ISIL-a u Afganistanu

tačno.net
Autor 24.2.2018. u 11:17

Novi napadi talibana i ISIL-a u Afganistanu

Talibanske snage napale su vojno odjeljenje i ubile 18 pripadnika afganistanske vojske, rekao je afganistanski ministar odbrane, dok je gotovo u isto vrijeme u diplomatskoj četvrti Kabula bombaš samoubica ubio dva pripadnika bezbjednosnog osoblja i ranio sedam osoba.

U saopćenju koje je objavila novinska agencija ISIL-a Amak, navodi se da je ova organizacija odgovorna za napad, čija je meta bila kapija sjedišta afganistanske obavještajne službe, prenosi AP.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Najib Danish rekao je da se napad dogodio u četvrti Šaš Darak, u blizini sjedišta NATO i Ambasade SAD, i da su u tom napadu ubijena dva pripadnika bezbjednosnog osoblja dok je još sedam osoba ranjeno.

Slični napadi kao i ranije

I talibani i Islamska država i ranije su izvodili takve napade u Kabulu, podsjeća američka agencija.

U međuvremenu, drugi afganistanski zvaničnik rekao je da su najmanje tri pripadnika bezbjednosnog osoblja ubijena u odvojenim samoubilačkim bombaškim napadima u južnoj provinciji Helmand.

Portparol provincijskog guvernera Omar Zwak rekao je da su u napadu automobilom-bombom ubijena dva vojnika, a jedan je ranjen.

Afganistanski vojnici su prethodno pucali u to vozilo, ali je ono ipak uspjelo da dođe do ulaza u vojnu bazu u distriktu Nad Ali.

Talibani preuzeli odgovornost za napade

U drugom samoubilačkom bombaškom napadu, kod druge vojne baze u glavnom gradu Helmanda, Laškar Gahu, ubijen je jedan pripadnik bezbjednosnog osoblja, a sedam civila je ranjeno, rekao je Zvak.

Za oba napada u Helmandu odgovornost je preuzeo portparol talibana Qari Yousef Ahmadi.

Dawlat Waziri, portparol afganistanskog Ministarstva odbrane, izjavio je da su još dva vojnika ranjena u napadu, koji se dogodio u distriktu Bala Buluk u toj zapadnoj provinciji.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor 24.2.2018. u 11:17