Novi skandal: Njemačka špijunirala SAD i Tursku, Ankara traži objašnjenje

tačno.net
Autor 19.8.2014. u 09:43

Novi skandal: Njemačka špijunirala SAD i Tursku, Ankara traži objašnjenje

Nakon objave njemačkih medija da je ta zemlja prisluškivala vlasti Turske, zvanična Ankara je jučer pozvala njemačkog ambasadora u toj zemlji i zatražila objašnjenje, nakon što su se prethodno oglasili i naveli da je “neprihvatljivo i neoprostivo” prisluškivanje saveznika.

Turska i Njemačka su obje članice NATO-a.

Njemačkom ambasadoru Eberhardu Pohlu je također rečeno da, ukoliko medijski izvještaji budu istiniti, da Turska očekuje od njegove zemlje da odmah zaustavi špijunažu, saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova Turske.

Njemački magazin Der Spiegel je izvijestio tokom vikenda da je Njemačka obavještajna agencija poznata po skraćenici BND prisluškivala razgovore američkih državnih sekretara Johna Kerryja i njegove prethodnice Hillary Clinton. U istom medijskom izvještaju se navodi i to kako je 2009. godine BND gotovo na dnevnoj bazi špijunirao zvaničnu Ankaru radi prikupljanja obavještajnih podataka, međutim nije precizirano koga tačno su špijunirali.

Ukoliko je to istina, onda je to “neprihvatljivo, neoprostivo i svakako će zahtijevati objašnjenje”, izjavio je turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu, prenosi AP.

On je jučer kasno razgovarao i sa njemačkim ministrom vanjskih poslova Frankom-Walteomr Steinmeierom.

Glasnogovornik njemačke vlade je također rekao da zvaničnici u toj zemlji ne mogu potvrditi pisanje tamošnjih medija.

Nekoliko mjeseci ranije svijet je potresala afera u kojoj je bilo obznanjeno da su SAD špijunirale Njemačku vladu, između ostalog, i kancelarku Angelu Merkel.

SAD još uvijek nisu komentirale navode o špijunaži, a neki njemački političari iz vladajuće stranke su opravdavali špijuniranje argumetirajući to da je “Turska geopolitički važna zemlja”.

Angela Merkel je izjavila kako informacije o radu obavještajnih službi ne daje u javnosti.

klix.ba

tačno.net
Autor 19.8.2014. u 09:43