Novi vicepredsjednik u Kini
Borac protiv korupcije

Bernhard Zand
Autor 18.3.2018. u 14:05

Novi vicepredsjednik u Kini <br>Borac protiv korupcije

Foto: AFP

Uredio: Ešref Zaimbegović

Šef države Xi Jinping predložio je za svoga zamjenika čovjeka koga obožavaju američki bankari i boje kineski činovnici: kriznog menadžera, motociklistu i borca protiv korupcije Wang Qishana.

Kada se u Kini okonča neki skup kao ovih dana Narodni kongres, objave se u novinama velike personalije sa slikama. Na prvi pogled izgledaju kao reklame za crvene kravate i crne pomade za kosu: u nizu se redaju portreti 45 – do 65 – godišnjih muškaraca koji su članovi politbiroa, centralnog komiteta ili vlade.

Ovoga puta iz grupe sličnih ozbiljnih lica sa urednom frizurom izdvaja se postariji, vitak gospodin, polu ćelav sa sivim zaliscima: Wang Qishan, 69, koji je u subotu ujutro izabran za kineskog vicepredsjednika.

Wang nije samo zamjenik također u subotu na dužnosti potvrđenoga predsjednika Xi Jingpinga, nego bez sumnje najinteresantniji visoki kineski kadar, na neki način interesantniji nego predsjednik sam. Američki ekspert za Kinu Bill Bishop nazvao ga je „Xiov consigliere“ – aludirajući na Toma Hagena, usvojenika don Korleona, lojalnog advokata i čovjeka koji rješava probleme u filmskom eposu Francisa Forda Coppole „Kum“.

Wang i Xi znaju se od kineske kulturne revolucije, čije posljednje godine su obojica kao mladi funkcioneri proveli u provinciji. Njihovi putevi su se od tada često ukrštali pri čemu je Wangov put uzimao više iznenađujućih zaokreta nego put pravolinijskog birokrate Xia. Doktor nauka i višestruko obrazovani i načitani istoričar Wang dokazao se kao reformator u gospodarstvu, spasilac banaka i poljoprivredni stručnjak i osim svoje profesionalne karijere poznat je i kao motociklista i ljubitelj američkih TV serijala.

Njegovom ugledu u Kini doprinijela je prije svega hitna intervencija kao gradonačelnika Pekinga kada je 2003. uspješno upravljao suszbijanjem epidemije SARS-a. Pritom je za dva mjeseca smršao pet kilograma. Od gospodarske i finansijske krize 2008. u inostranstvu, prije svega u SAD, on važi kao sposoban krizni menadžer. Do danas on drži veze na Wall Streetu, među ostalima i sa nekadašnjim šefom Goldman-Sachsa i kasnijim ministrom finansija Hankom Paulsonom.

Počeli su ga se pribojavati otkako je 2012. preuzeo vođenje disciplinske komisije Komunističke partije, koja je u proteklih pet godina kaznila skoro milion i pol funkcionera ili ih skinula sa dužnosti. Krajem oktobra, prema do tada važećim pravilima o odlasku u mirovinu, odstupio je sa svih dužnosti, među kojima je bilo i mjesto u sedmočlanom Stalnom odboru Politbiroa, najužem krugu kineskog vođstva.

Samo jedan glas protiv

Već tada se špekuliralo da šef države Xi neće jednog od najužih i najlojalnijih saradnika jednostavno poslati u mirovinu. To se sad ostvarilo: Xi je kao i u svom vlastitom slučaju zaobišao postojeća pravila i predložio Wanga za novog vicepredsjednika. 2969 poslanika Narodnog kongresa glasalo je za, samo jedan bio je protiv.

Među zapadnim poznavaocima Kine izbor Wanga važi kao simbol kontinuiteta. Wang važi kao pojam razboritog tehnokrate, kao reprezentant kineskog činovničkog sloja, koji nagrađuje prema zaslugama. Glasine jednog kineskog poslovnog čovjeka koji živi u egzilu u SAD, po kojima je borac protiv korupcije Wang sam umiješan u koruptivne poslove i da je imao odnose sa poznatom glumicom Fan Bingbing, se do sada nisu potvrdile.

Izgleda da će Wang na svojoj novoj poziciji upravljati kompliciranim odnosima Pekinga sa geopolitičkim rivalom Vašingtonom. Prijeteći trgovački rat između prve i druge ekonomske sile na svijetu mogao bi biti za njega izazov već sljedećih sedmica, njegov fleksibilitet bi mu pritom mogao pomoći: prošle jeseni iznenada se susreo sa Stephenom Bannonom, bivšim prvim savjetnikom američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je takođe iznenađujuće rekao o Xiovom consiglieru samo pozitivne stvari: Wang Qishan, citirao je “Financial Times” Bannona je „o našoj zemlji više zaboravio nego što mnogi naši visoki predstavnici uopšte znaju“. Razmjere Wangovog detaljnog poznavanja su „ogromne“ od gospodarstva pojedinih regiona do američke infrastrukture.

“House of Cards” und Alexis de Tocquevilles

Wang se stvarno veoma zanima za Ameriku i političku istoriju Zapada u cjelini. Prije nekoliko godina izjasnio se kao ljubitelj Netflix serije „House of Cards“ („Kuća od karata“ prim.prev.) – koja je u Kini preko streaming videa ponuđena skoro necenzurisana. Osim toga preporučio je svojim saradnicima da studiraju francuskog istoričara Alexisa de Tocquevillea čija glavna djela „O demokratiji u Americi“ i „Stari režim i revolucija“ su klasična djela političke teorije.

Bivši ministar finansija SAD Paulson je prije nekoliko godina u magazinu „Time“ Wang Qishana portretirao kao jednog od 100 najuticajnijih ljudi na svijetu. Wang je, pisao je Paulson, „željan učenja i spreman donositi odluke“, ali prije svega on je„ kineski patriota“.

To je možda i ublažavanje njegove stvarne pozicije. Kad su se kratko nakon toga direktori nekih od najvećih evropskih preduzeća kod Wanga u Pekingu žalili na jednostranu  gospodarsku i trgovinsku politiku, on je odgovorio rečenicom koja pokazuje svo samouvjerenost kineskog rukovodstva: “Ja znam da vi svi imate poteškoća. Ali šarm kineskog tržišta je neodoljiv.”

spiegel.de

Bernhard Zand
Autor 18.3.2018. u 14:05

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija