Novi zemljotres pogodio Italiju, broj žrtava raste

tačno.net
Autor 25.8.2016. u 10:13

Novi zemljotres pogodio Italiju, broj žrtava raste

Područje centralne Italije, koje je već pogodio snažan zemljotres, u kojem je poginulo najmanje 247 ljudi, jutros je zatresao novi udar jačine 4,7 stepeni Richterove skale.

Prema podacima američkog Geološkog zavoda, epicentar novog zemljotresa je bio otprilike sedam kilometara istočno od gradića Norcia, na relativno maloj dubini od deset kilometara, prenijela je agencija AP.

U Norciji, 170 kilometara sjeverozapadno od Rima, bio je epicentar i jučerašnjeg prvog zemljotresa od 6,2 stepena.

Novi naknadni udar je zatresao centralnu Italiju jutros oko 5:40 sati, navodi Geološki zavod.

Stotine poginulih

Broj poginulih u zemljotresu, koji je rano u srijedu pogodio centralni dio Italije, popeo se na 247, saopćila je Agencija za civilnu zaštitu te zemlje.

Italijanski premijer Matteo Renzi ranije je rekao da je u zemljotresu poginulo 120 ljudi, a povrijeđeno je 368, od kojih su mnogi u kritičnom stanju.

Renzi je najavio da će danas biti proglašeno vanredno stanje.

Zemljotres jačine 6,2 stepeni, koji je u srijedu ujutro u 03:36 sati zatresao oblast u blizini Perugie, 170 kilometara sjeveroistočno od Rima, osjetio se na širokom području centralne Italije, nakon čega su mnogi ljudi istrčali na ulice.


[Reuters]

Pogođena područja

Najteže je pogođeno područje između regija Lazio, Marche, Umbria i Abruzza gdje su uništena mjesta Accumoli, Amatrice, Posta i Arqata del Tronto, u kojima su se ljudima pred zoru krovovi obrušili na glave dok su spavali, pa su osvanuli u ruševinama, krhotinama i prašini.

Hotel Rim koji se srušio u gradiću Amatrice imao je oko 70 gostiju, a do sada je iz ruševina izvučeno sedam tijela, rekao je gradonačelnik tog grada.


[Reuters / EPA]

Spasilačke ekipe u selu Pescara del Tronto uspjele su spasiti 10-godišnju djevojčicu koja je pod ruševinama provela gotovo 17 sati.

U obližnjem selu Accumoli u urušavanju kuće poginula je četveročlana porodica s dva sina u dobi od osam mjeseci i devet godina.

Ovo je najveći potres u Italiji od 20. maja 2012. kada je potres magnitude 6,0 između Modene i Ferrare odnio 25 života.

Slabiji potresi

Nakon glavnog udara uslijedilo je 150 slabijih potresa, a najjači je bio magnitude 5,5, po talijanskom seizmološkom institutu INGV.

Potres se osjetio u Bologni na sjeveru zemlje i Napulju na jugu, udaljenima više od 220 kilometara od epicentra. Osjetio se i u Rimu.


[EPA]

Dana 6. aprila 2009. u potresu magnitude 6,3 u Aquili poginulo je više od 300 ljudi, nedaleko od mjesta najnovijeg potresa.

Najsmrtonosniji potres u Italiji od početka 20. stoljeća dogodio se 1908. kada je u Kalabriji i na Siciliji stradalo gotovo 80.000 ljudi.

Izvor: Agencije

tačno.net
Autor 25.8.2016. u 10:13