Novinari Radija Slobodna Evropa ubijeni u napadu militanata

tacno.net
Autor 1.5.2018. u 10:48

Novinari Radija Slobodna Evropa ubijeni u napadu militanata

U dvostrukom koordiniranom bombaškom napadu u središtu Kabula u ponedjeljak je ubijeno najmanje 25 ljudi, a među njima su stradali i novinari Radija Slobodna Evropa (RSE), te ljudi iz još pet drugih medijskih organizacija. ​Odgovornost za napad preuzela je militantna grupa “Islamska država” (IDIL).

Novinar Radija Slobodna Evropa Abadullah Hananzai poginuo je na licu mjesta, dok je Sabawoon Kakar preminuo u bolnici nakon što mu je poslije napada amputirana noga. Poginula je i novinarka Moharram Durani, koja je trebalo da počne raditi za RSE, a bila je angažirana na temama o ženama.

“Ovo je tragičan dan za afganistanski servis našeg radija. U jednom danu izgubili smo mlade, talentirane novinare. Ovo je prvi put da su se na meti militanata našli naši novinari”, istaknuo je urednik u praškoj redakciji Afganistanskog servisa Qadir Habib.

“Poražavajuća i zastrašujuća vijest”, rekao je predsjednik Radija Slobodna Evropa, Thomas Kent. “Poginuli su hrabri mladi ljudi, suosjećamo s njihovim obiteljima”, rekao je on.

Ubijeni mladi novinari gledali su na RSE kao na način da učine tu zemlju boljim mjestom za život. RSE je snažno pogođen brutalnim ubistvom ovih mladih novinara u Afganistanu.

Novinar Radio Slobodnog Afganistana Abadulah Hananzai bio je veoma uznemiren 25. aprila, kada je saznao da je jedan njegov bivši kolega ubijen na pijaci u Kandaharu, u kako se ispostavilo, očigledno planiranom ubistvu.

“Ubistvo mog kolege sa Kabul News-a, velikog novinara po imenu Abudul Manana Arganda, užasno me potreslo”, napisao je Hananzai na pašunskom jeziku na svojoj Facebook stranici. ”Argand je sada mučenik za slobodu govora!”

Biće to Hananzaiev posljednji Facebook post.

Hananzai i video producent Radija Slobodni Afganistan, Sabavon Kakar bili su među više novinara ubijenih u samoubilačkom napadu u Kabulu 30. aprila.

Novinari su pokrivali prethodni samoubilački napad kada im je drugi bombaš samoubica, prerušen kao reporter, prišao i detonirao svoj eksploziv.

Muharam Durani, 28-godišnja studentikinja, koja se obučavala da postane novinarka RSE u Radio Slobodnom Afganistanu, takođe je ubijena.

Afganistanski centar za novinare je saopćio da je ubistvo ukupno devet reportera, najsmrtonosniji napad na novinare u ovoj nesigurnoj zemlji, od rušenja talibanskog režima 2011. godine.

Abdulah Hananzai

Hananzai je bio video novinar koji je od oktobra 2016. radio na antinarkotičkom projektu Radija Slobodni Afganistan pod imenom „Karavan otrova“.

Diplomac Kabul Univerziteta, Hananzai je imao 26-godina i pripremao sa da proslavi svoju prvu godišnjicu braka 8. maja.

Ranije je radio za Kabul News i za Zvandon TV, kao i za Obrazovni i kulturni centar za afganistanske žene.

Njegovi posljednji izvještaji za RSE fokusirani su na socijalne i ekonomske posljedice zavisnosti od droga u Afganistanu, kao i na napore Ministarstva unutrašnjih poslova da suzbiju međunarodno krijumčarenje narkotika iz Afganistana.

Jedan od Hananzaijevih posljednjih postova na Facebooku je poruka napisana na engleskom jeziku, koja datira od 19. aprila ispod njegove fotografije snimljene u skloništu u kojem se nalazi biro Radija Slobodni Afganistan u Kabulu, neposredno nakon kišne oluje.

„Divan osjećaj. Našao sam mir u kiši“, napisao Hananzai.

Sabavon Kakar

Kakar je bio jedan od prvih novinar koji je stigao na mjesto prvog samoubilačkog napada u Kabulu u jutro 30. aprila.

Umro je od povreda u bolnici u Kabulu par sati nakon drugog napada.

Kakar je bio član video tima Radija Slobodni Afganistan u posljednjih pet godina. Njegov rad uključuju priče o socijalnim problemima u Afganistanu -kao što je, status ženskog kriketa u toj zemlji, ali i vijesti o antiterorističkim operacijama i pitanjima sigurnosti.

Njegov posljednji video objavljen je 29. aprila, u zajedničkoj priči proizvedenoj sa novinarima RSE u sjevernoj afganistanskoj provinciji Baglan o borbama između avganistanskih snaga sigurnosti i talibanskih militanata.

“On je vrlo često pokrivao posljedice samoubilačkih napada i druga opasna mjesta i situacije” rekao je Kadir Habib, urednik u Radiju Slobodni Avganistan.

“Bio je hrabar čovjek koji se nikada nije plašio pratiti i pokrivati opasne priče”, precizirao je.

Ovaj 30-godišnjak, rođen u Kabulu, umro je dan prije njegove pete godišnjice novinarskog staža u RSE. Za njim su ostali supruga i dvogodišnji sin.

Maharam Durani

Maharm Durani je bila studentkinja treće godine islamskog prava na Kabul Univerzitetu, koja je tek počela da gradi karijeru kao novinar.

Durani je obučavana da bude dio sedmičnog pograma RSE / Radio Slobodni Afganistan – posao koji je trebalo da započne 15. maja.

Prethodno je radila za jedan afganistanski muzički kanal po imenu Radio Salam Vatandar.

“Kada sam počela da radim u medijima, jedan od mojih prvi šefova me pitao zašto studiram islamski zakon ali radim u medijima”, rekla je Durani za program RSE, tokom jednog februarskog programa sa živim telefonskim kontaktima.

“On je rekao to nisu povezane teme. Ali ja sam rekla ‘Ne, to nije istina‘” objasnila je Durani.” Vrlo su povezane zato što mediji mogu osigurati informacije svim ljudima“, obrazložila je svoje uvjerenje ova mlada 28-godišnjakinja.

RSE

tacno.net
Autor 1.5.2018. u 10:48