Novo nadgornjavanje oko upotrebe hemijskog oružja u Siriji

tačno.net
Autor/ica 10.7.2013. u 10:01

Stalni predstavnik Rusije u Ujedinjenim narodima (UN) Vitaly Churkin izjavio je da su sirijski pobunjenici u Halepu u martu ove godine koristili nervni gas. Churkin je na konferenciji za novinare istakao da su rezultate istraživanja ruskih stručnjaka o upotrebi hemijskog oružja u Siriji proslijedili generalnom sekretaru Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki-moonu.

Prema tom istraživanju, sirijski pobunjenici su 19. marta u napadima u regiji Han El-Assal u Halepu koristili nervni gas kada je ubijeno 26 osoba.

Nakon što je i sirijska vlada ranije iznijela iste tvrdnje, Ujedinjeni narodi su formirali delegaciju koja je dobila zadatak da istraži upotrebu hemijskog oružja u ratom pogođenoj Siriji.

Sirijska opozicija, Velika Britanija i Francuska su tražile da UN istraži da li je sirijski režim koristilo hemijsko oružje u napadima na pobunjenike i civile. Međutim, sirijski režim je nakon toga saopćio da delegacija UN-a može istražiti upotrebu hemijskog oružja samo u regiji Han El-Assal, dok nije data dozvola da se istraže druga područja u Siriji.

Američka vlada je prethodno saopćila da je je sirijska vojska u nekoliko navrata koristila hemijsko oružje demantirajući tvrdnje da je i sirijska opozicija koristila hemijsko oružje.

 

Foto: Aleppo Media Center/AP

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 10.7.2013. u 10:01