OPTIMISTIČNE NAJAVE

Nuklearni pregovori SAD-a i Irana pokrenuti s mrtve tačke: Je li vrijeme za konačni dogovor?

V.K
Autor 26.6.2022. u 10:48

Nuklearni pregovori SAD-a i Irana pokrenuti s mrtve tačke: Je li vrijeme za konačni dogovor?

Foto: EPA

Šef diplomatije Evropske unije Josep Borrell izjavio je kako bi se uskoro trebali nastaviti “nuklearni pregovori” između Sjedinjenih Američkih Država i Irana što je proces kojem je posvećena velika pažnja krajem 2021. godine.

Iako je niz pregovaračkih procesa održan u Beču još krajem 2021. godine, ruska invazija na Ukrajinu gurnula je ovaj veoma važan dogovor u drugi plan. Međutim, Borrell ističe kako je krajnje vrijeme da se ovaj proces završi.

“Očekujemo da ćemo u narednim danima nastaviti razgovore i na taj način izaći iz ćorsokaka. Prošla su tri mjeseca od posljednjih pregovora i moramo ubrzati rad. Veoma sam sretan zbog odluke koja je donesena u Washingtonu i Teheranu”, rekao je Borrell.

S druge strane, ministar vanjskih poslova Irana Hoosein Amirabdollahia je poručio kako Iran želi postići dogovor koji bi bio koristan za ovu zemlju.

“Spremni smo da nastavimo razgovore u narednim danima. Ono što je važn oza Iran je da u potpunosti dobije ekonomsku korist iz sporazuma prvobitno potpisanog 2015. godine”, rekao je iranski šef diplomatije.

Povodom nastavka razgovora oglasili su se i iz Pentagona te su naveli kako američki cilj u ovom procesu ostaje isti.

“Ništa se nije promijenilo u našem stavu da je nuklearni sporazum najbolji način da spriječimo Iran da posjeduje nuklearno oružje”, rekao je glasnogovornik Ministarstva odbrane SAD-a John Kirby.

Uoči nastavka pregovora, iranski i evropski zvaničnici su za Reuters izjavili kako će se pregovori nastaviti veoma brzo, s tim da se moraju riješiti dva pitanja, uključujući i ukidanje sankcija Iranu.

“Dogovorili smo se o nastavku pregovora između Irana i SAD-a u narednim danima, uz posredovanje mog tima, kako bismo riješili posljednja otvorena pitanja. Kada kažem u narednim danima, mislim brzo”, poručio je Josep Borrell.

Klix.ba

V.K
Autor 26.6.2022. u 10:48