O novom papi će odlučivati 117 kardinala

tačno.net
Autor 12.2.2013. u 14:29

O novom papi će odlučivati 117 kardinala

Među 117 kardinala koji će birati novog papu, najviše njih je sa evropskog kontinenta, među kojima je najviše kardinala iz Njemačke i SAD-a.

Nakon odluke pape Benedicta XVI o odstupanju sa pozicije vrhovnog poglavara Rimokatoličke crkve, pažnja je skrenuta na kardinale koji će birati njegovog nasljednika.

Među 117 kardinala koji će birati novog papu, najviše njih je sa evropskog kontinenta, među kojima je najviše kardinala iz Njemačke i SAD-a.

Njemački kardinal Joseph Alois Ratzinger (78) stupio je na dužnost vrhovnog katoličkog poglavara 19. aprila 2005. godine, a na dužnosti je ostao osam godina. On ujedno i 265. papa Katoličke crkve. Ratzinger je sedmi njemački kardinal izabran za papu.

Prvi čovjek Rimokatoličke crkve za vrijeme svog mandata obavio je 27 inostranih posjeta, obišavši 21 državu.  Ratzinger je za vrijeme svog mandata izabrao 90 novih članova u Kardinalskom zboru među kojima 74 predstavljaju većinu u Kardinalskom vijeću.

U izboru za novog papu učestvovat će 117 kardinala iz 48 zemalja, od toga, gledano po pripadnosti kontinentima, 60 iz Evrope, 19 iz Južne Amerike, 14 iz Sjeverne Amerike, 12 iz Afrike, 11 iz Azije i jedan iz Australije. Gledano po zemljama, najviše kardinala među 117 koji biraju papu je iz Italije, a po brojnosti slijede oni iz SAD-a i Njemačke.

Papa Benedict XVI zvanično će odstupiti sa dužnosti 28. februara 2013. godine u 20 sati po lokalnom vremenu.

Novi papa će biti predstavljen katoličkim vjernicima i svjetskoj javnosti od strane francuskog kardinala i predsjednika Papinskog vijeća za međureligijski dijalog Jeana Louis Taurana objavom “Imamo papu”, na srednjem balkonu bazilke sv. Petra u Vatikanu. Novi papa će se potom obratiti vjernicima, čime će i stupiti na dužnost.

Portparol Vatikana Federico Lobardi na jučerašnjoj konferenciji za novinare izjavio je da će novi, 266. papa Katoličke crkve, biti izabran prije početka najvećeg katoličkog praznika Uskrsa, koji će katolički vjernici slaviti između 31. marta i četvrtog aprila.

AA

tačno.net
Autor 12.2.2013. u 14:29