Obama: Američki vojnici u Siriji u misiji “uvježbati, savjetovati i pomoći”

tačno.net
Autor 3.11.2015. u 11:27

Obama: Američki vojnici u Siriji u misiji “uvježbati, savjetovati i pomoći”

Predsjednik Barack Obama rekao je u ponedjeljak da dolazak 50-ak pripadnika američkih specijalaca kao savjetnika borcima protiv Islamske države (IDIL) neće prekršiti njegovo obećanje da u Siriju neće slati kopneni rod vojske.

“Imajte na umu da smo već upotrijebili specijalne snage i ovo je zapravo samo produženje onoga što već činimo”, rekao je Obama u intervjuu za NBC Nightly News.

Bio je to prvi Obamin komentar otkako su u petak Sjedinjene Države objavile da će u Siriji rasporediti pripadnike specijalnih snaga.

“Ne dovodimo američke vojnike na prvu liniju fronta protiv IDIL-a”, rekao je Obama.

Naglasio je da je bio “dosljedan” u obećanju da se SAD neće boriti kao što je činio u Iraku, bataljonima i okupacijama jer “se time ne rješava problem”. Vojnici će biti u misiji “uvježbati, savjetovati i pomoći”, rekao je Obama i dodao da će ih biti manje od 50.

Dovođenje američkih vojnika na sirijsko tlo preokret je pošto je duže od godinu dana SAD predvodio misiju zračnih udara protiv IDIL-a. U televizijskom obraćanju u septembru 2013., Obama je rekao da “američka čizma neće stupiti na sirijsko tlo”.

U 2014. je isticao da neće slati “borbene vojnike” u Siriju. Obamina administracija je pod pritiskom da pojača američku borbu protiv IDIL-a, posebno od propasti američkog vojnog programa “uvježbaj i naoružaj” hiljada sirijskih pobunjenika.

Rusija i Iran pojačali su vojnu podršku njihovom savezniku predsjedniku Bašaru al-Asadu u borbi protiv sirijskih pobunjenika koja je počela prije četiri i po godine.

klix.ba

tačno.net
Autor 3.11.2015. u 11:27

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija