Obama i Cameron: Naći ćemo ubice talaca i uništiti ih!

tačno.net
Autor 14.9.2014. u 11:55

Obama i Cameron: Naći ćemo ubice talaca i uništiti ih!

Lideri SAD i Velike Britanije, Barack Obama i David Cameron, oštro su danas osudili pogubljenje Britanca Davida Hainesa i obećali da će tražiti i pronaći njegove ubice i privesti ih pravdi.

“SAD kategorički osuđuju varvarsko ubistvo državljanina Velike Britanije Davida Hainesa koji je počinila teroristička grupa Islamska država”, rekao je Obama, a saopštila je Bijela kuća.

Američki predsjednik je, kako navodi AFP, izrazio solidarnost sa savezničkom Britanijom, i obećao da će tražiti ubice i uništiti IS.

SAD će zajedno sa Velikom Britanijom i širokom koalicijom država iz regiona i svijeta sarađivati radi privođenja pravdi “počinioca tog užasnog čina”, i uništiti “tu prijetnju ljudima naših zemalja, regiona i svijeta”, navodi se u saopštenju.

Zarobljen u Siriji

Cameron je, navode agencije, pogubljenje 44-godišnjeg britanskog zarobljenika rođenog u Škotskoj, nazvao “aktom čistog zla” i “podlim i užasnim ubistvom nevinog humanitarnog radnika”.

“Učinit ćemo sve što je u našoj moći da pronađemo te ubice i osiguramo da se suoče sa pravdom, koliko god to bude moralo da traje”, rekao je britanski premijer.

Cameron će, navodi AFP, održati sastanak sa vladinom komisijom za vanredne situacijom (COBRA), a bit će provjerena vjerodostojnost video-snimka sa pogubljenjem koji je postavljen na internetu.

Haines je bio zarobljen u Siriji 2013. godine, a prema pisanju britanskih medija, 12 godina je služio u vazduhoplovstvu, nakon čega je počeo da učestvuje u humanitarnim misijama, pa je 2011. u Libiji bio na čelu humanitarnog programa Međunarodne organizacije invalida, koja je pomagala djeci, a zatim i u Južnom Sudanu.

U trenutku zarobljavanja u Siriji je boravio sa humanitarnom misijom u okviru francuske nevladine organizacije Agencija za tehničku saradnju i razvoj (Acted).

I britanski imami, kao i vođe britanske islamske zajednice osudili su smaknuće Hainesa.

Ovi teroristi ne predstavljaju muslimane

“Napad na britanskog državljanina je napad na Britaniju i kao zajednica pozivamo da se pokrenu akcije protiv IS-a”, kazao je imam Qari Asim.

Mohammed Shafiq, čelnik britanske fondacije Ramadhan koja se bavi međureligijskim dijalogom između muslimana i pripadnika drugih religijskih zajednica, za “Sky News” je rekao kako porodici Davida Hainesa šalje izraze najdublje sućuti. “Ovo je bio barbarski i zao zločin, zločin protiv svakog pristojnog čovjeka bilo gdje na svijetu. David Haines je bio čovjek koji je čitavog života kroz humanitarni rad pomagao drugima i generacije koje dolaze pamtit će ga po tome”, rekao je Shafiq.

“Ovi zli teroristi ne predstavljaju muslimane ili islam, njihovo barbarstvo je protivno našoj vjeri. Naprotiv, većina žrtava IS-a su braća muslimani”, dodao je Shafiq stavljajući sebe i svoje istomišljenika na raspolaganje britanskim vlastima u borbi s IS-om i lovu na Hainesovog ubice.

Osude su stigle i iz Australije, ali i ostatka svijeta.

“Poruka saveznicima Amerike”

Britanski TV kanal “SkyNews“ prenio je da je Haines na video-snimku naslovljenom “Poruka saveznicima Amerike”, dao izjavu u kojoj odgovornost za pogubljenje stavlja na britanskog premijera, zbog obećanja da će isporučivati iračkim Kurdima oružje i municiju radi borbe protiv radikalnih islamista.

“Ušli ste dobrovoljno u koaliciju sa SAD protiv IS istao kao što je učinio i vaš prethodnik Tony Blair, slijedeći trend naših britanskih premijera koji ne mogu da nađu hrabrosti da kažu ‘ne’ Amerikancima”, navedeno je u poruci, koja je mogla da bude data pod prinudom, navodi britanski TV kanal.

“Nažalost, na kraju britanski narod plati cijenu sebičnih odluka našeg parlamenta”, navodi se u izjavi žrtve.

Treća žrtva stravičnog smaknuća

Iza Hainesa je stajao muškarac u crnoj odjeći, koji je govorio sa britanskim akcentom.

“Britanac mora da plati cijenu vašeg obećanja, Camerone, da ćete naoružati pešmerge protiv IS-a”, rekao je on, dodajući nakon što je Haines završio izjavu, da će britanski premijer “kao njegov gospodar Obama” ukoliko nastavi borbu protiv IS imati na savjesti “krv svog naroda”.

David Haines je već treća žrtva stravičnog smaknuća koje su izveli džihadisti.

Britanski državljanin koji je u Hrvatskoj zasnovao porodicu otet je u Siriji 2013. godine.

Džihadisti su od početka septembra prijetili ubistvom “hrvatskog zeta”, humanitarca Davida Hainesa, čija supruga Dragana Prodanović Haines s kćerkom živi u Sisku.

avaz.ba

tačno.net
Autor 14.9.2014. u 11:55