Obama izrazio zabrinutost zbog puča u Egiptu

tačno.net
Autor 4.7.2013. u 12:52

Povodom sinoćnjeg vojnog udara u Egiptu, kojim je demokratski izabrani predsednik Mohamed Morsi svrgut sa vlasti, danas se saopštenjem oglasio i predsednik Sjedinjenih Država, Barak Obama. Saopštenje prenosimo u celosti:

 

“Kao što sam rekao još u vreme egipatske revolucije, Sjedinjene Države podržavaju temeljna načela, uključujući protivljenje nasilju, zaštitu univerzalnih ljudskih prava i reformi koje ispunjavaju legitimne aspiracije stanovništva. Sjedinjene Države ne podržavaju specifične pojedince ili političke stranke i mi smo predani demokratskom procesu i poštovanju vladavine zakona. Otkako su sadašnji nemiri u Egiptu počeli, pozivali smo sve strane da rade zajedno kako bi mogle odgovoriti na legitimne pritužbe egipatskih građana u skladu s demokratskim procesom bez nasilja ili upotrebe sile.

Sjedinjene Države posmatraju zbivanja u Egiptu i mi vjerujemo da budućnost Egipta jedino mogu odrediti građani te zemlje. Duboko smo zabrinuti  odlukom egipatskih oružanih snaga da uklone predsednika Morsija i suspenduju ustav. Pozivam egipatsku vojsku da što brže i odgovorno vrati puna ovlašćenja demokratskoj izabranoj civilnoj vladi kroz uključiv i transparentan proces bez proizvoljnih hapšenja predsednika Morsija i njegovih pristalica. Nakon najnovijeg razvoja događaja dao sam nalog relevantnim ministarstvima i agencijama da prema američkim zakonima razmotre zakonitost pomoći koju dajemo egipatskoj Vladi.

Sjedinjene Države nastavljaju snažno verovati da je najbolji temelj za dugu stabilnost u Egiptu demokratski politički poredak u kojem će sve strane i sve političke stranke učestvovati – sekularne i verske, građanske i vojne. Tokom ovog neizvesnog perioda očekujemo da vojska osigura prava svih Egipćana, muškaraca i žena, uključujući pravo na mirno okupljanje, te slobodna i poštena suđenja na građanskim sudovima.

Cilj bilo kojeg političkog procesa treba da bude vladavina koja poštuje prava svih ljudi, pripadnika većine i pripadnika manjine. Glasovi svih koji su protestovali moraju se čuti, uključujući one koji su izrazili dobrodošlicu današnjim zbivanjima, ali i onima koji su podržali predsednika Mursija. Pozivam sve strane da izbjegnu nasilje, te da se udruže kako bi pomogli u osiguravanju  trajne demokratije u Egiptu.

Nijedan prelaz u demokratiju nije prošao bez teškoća, ali na kraju se mora poštovati volja naroda. Dugotrajno partnerstvo između Sjedinjenih Država i Egipta utemeljno je na zajedničkom interesu i vrednostima i mi ćemo nastaviti raditi s egipatskim građanima kako bi u toj zemlji prelaz na demokratiju bio uspješan”.

 

Foto: REUTERS/AFP/GETTY

 

tačno.net
Autor 4.7.2013. u 12:52

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija