Obama kritikovao republikance: Ne pregovara se stavljanjem pištolja na čelo Amerikanaca

tačno.net
Autor 4.10.2013. u 10:41

Obama kritikovao republikance: Ne pregovara se stavljanjem pištolja na čelo Amerikanaca

Američki predsjednik kritikovao je republikance u Kongresu zbog krize s usvajanjem budžeta, istakavši njihovu ulogu u zatvaranju američke vlade

WASHINGTON – Američki predsjednik Barack Obama jučer je oštro kritikovao republikance zbog njihove uloge u obustavi rada vlade SAD-a.

“Ne mislim da bilo koja partija ima monopol nad mudrošću, ali ne pregovara se stavljanjem pištolja na nečije čelo, ili još gore, stavljanjem pištolja na čela Amerikanaca i prijetnjom da će se vlada zatvoriti”, izjavio je Obama u svom govoru prilikom posjete građevinskoj kompaniji Maryland.

Dodao je: “Amerikanci nisu pijuni u nekoj političkoj igri. Ne možete zahtijevati neku otkupninu u zamjenu za održivost rada vlade. Ne možete zahtijevati otkupninu u zamjenu za održivost ekonomije. Ne možete tražiti otkupninu za obavljanje svog posla.”

Obama je otišao dalje, okrivljujući predsjedavajućeg Predstavničkog doma američkog Kongresa Johna Boehnera za zatvaranje vlade.

Jedino što održava vladu zatvorenu, jedino što sprečava ljude da se vrate na posao i što sprečava farmere i vlasnike malih preduzeća da dobiju pozajmice je to što Boehner to ne dopušta, jer ne želi naljutiti ekstremiste u svojoj partiji, rekao je Obama.

Obama je optužio republikance “prelaz sa jedne krize na drugu”. I zaista, zaključivanjem ugovora o dugu do 15. oktobra, ova optužba može donijeti više posljedica nego ikad.

tačno.net
Autor 4.10.2013. u 10:41