Obama naredio svima koji posluju s državom da uvedu plaćeno bolovanje

tačno.net
Autor 8.9.2015. u 09:10

Obama naredio svima koji posluju s državom da uvedu plaćeno bolovanje

AMERIČKI predsjednik Barack Obama naredio je poslodavcima koji rade za saveznu vladu da uvedu sedam dana plaćenog bolovanja na godinu i kritizirao je istupe republikanskih predsjedničkih kandidata koji po njegovu mišljenju ne brane radnička prava.

Obama je iskoristio svoje predsjedničke ovlasti i potpisao naredbu o plaćenom godišnjem odmoru, a dužni su je provesti poslodavci koji rade za saveznu vladu.

Ukaz je potpisao na letu za Boston gdje je govorio na skupu koji su organizirali sindikati.

Sedam dana plaćenog bolovanja godišnje

S početkom 2017. godine, radnici koje rade za vladu trebali bi dobiti najmanje sat vremena plaćenog bolovanja za svakih 30 odrađenih sati, odnosno sedam dana plaćenog bolovanja na godinu, a poslodavci mogu ponuditi i više.

“Upravo sada, jedina smo napredna nacija na Zemlji koja ne jamči plaćeni rodiljni dopust”, rekao je Obama na skupu u Bostonu.

Našalio se rekavši “(Mi muškarci) čak ne bismo ni išli na posao da moramo nekoga nositi devet mjeseci”.

Sindikati su važan element za Demokratsku stranku i njihova će potpora biti kritična za predsjedničke izbore 2016. godine.

Bijela kuća je objavila da 44 milijuna Amerikanaca koji rade u privatnom sektoru, a što je 40 posto ukupno zaposlenih u privatnom sektoru, nemaju plaćeno bolovanje.

index.hr

tačno.net
Autor 8.9.2015. u 09:10