Obama ne isključuje naoružavanje opozicije u Libiji

Autor 30.3.2011. u 00:37

Obama ne isključuje naoružavanje opozicije u Libiji

Predsjednik SAD Barak Obama izjavio je u utorak uveče da ne isključuje mogućnost snadbevanja oružjem libijske opozicije, ali je naglasio da je procjena odnosa snaga pobunjenika i režima Moamera Gadafija još u toku, prenela je američka TV-mreža NBC.

Upitan o mogućnosti američkog snadbevanja oružjem opozicionih snaga, Obama je odgovorio: “Ja to ne isključujem. Ali, nisam ni rekao da će se to desiti…”.

“Mi još pokušavamo da procenimo šta će uraditi Gadafijeve snage. Prošlo je devet dana od početka vojne operacije međunarodne koalicije u Libiji”, kazao je predsednik SAD i naglasio da naoružavanje pobunjenika neće biti potrebno ako Gadafijeve snage budu dovoljno oslabljene.

“Ali, mi u ovom trenutku ništa ne isključujemo”
, podvukao je Obama.

Obama je istakao da je Gadafi bitno oslabljen i da će na kraju otići sa vlasti. On je, takođe potvrdio da će Amerika pomoći Gadafijevim protivnicima slanjem humanitarne pomoći, lekova i komunikacione opreme.

Američki predsednik naglasio je da kampanja u Libiji ne nagovještava vojnu akciju u Siriji ili nekoj drugoj zemlji u kojoj su na nasilan način ugušeni protesti.

Prema njegovim rečima, Libija predstavlja “jedinstvenu okolnost” u kojoj je koalicija zajedno pod mandatom UN krenula u “spašavanje mnogih života”, ističući da je američka vojska već previše rastegnuta.

Nova oganziva pobunjenika

Najmanje nekoliko hiljada ljudi je poginulo, a više hiljada ranjeno od početka pobune protiv Gadafijeve vladavine pre više od šest sedmica, dok pobunjenici pod svojom kontrolom sada drže veći deo istoka te severnoafričke zemlje a pro-Gadafijeve snage su u prestonici Tripoliju i drugim gradovima na zapadu.

Šef francuske diplomatije Alen Žipe je na konferenciji u Londonu rekao da su Francuska i njeni partneri spremni da razgovaraju o naoružavanju pobunjenika, ali ne bez podrške nove rezolucije Saveta bezbednosti UN.

Progadafijeve snage pokrenule su početkom sedmice novu ofanzivu, konsolidujući kontrolu nad zapadnim delom Libije.

Slobodna Evropa

Autor 30.3.2011. u 00:37

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija