Obama: Nećemo trpiti provokacije Sjeverne Koreje

tačno.net
Autor 13.2.2013. u 08:49

Obama: Nećemo trpiti  provokacije Sjeverne Koreje

Predsjednik SAD-a Barack Obama u utorak je sjevernokorejski nuklearni test nazvao “izrazito provokativnim činom” i rekao da “prijeteće aktivnosti” Pyongyanga opravdava akciju međunarodne zajednice.

Očekuje se da Obama spomene Sjevernu Koreju u svom govoru o stanju nacije u utorak navečer ali predsjednik SAD-a nije dao nikakave naznake o sadržaju izjave. “Sve što imam za reći čut ćete večeras”, rekao je novinarima u vrtu Bijele kuće u utorak u podne. Nekoliko sati prije obraćanja naciji koje će prenositi televizija i u kojem će iznijeti svoje prioritete u dolazećoj godini Obama se bavio posljedicama trećeg sjevernokorejskog nuklearnog testa.

Obama je razgovarao s južnokorejskim predsjednikom Lee Myung-bakom i oni su se dogovorili reagirati na sjevernokorejski nuklearni program. “Dogovorili su se blisko surađivati, uključujući i u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, kako bi utvrdili niz mjera koje trebaju zaustaviti sjevernokorejski nuklearni i balistički program i smanjiti opasnost od širenja nuklearnog oružja”, rekla je Bijela kuća u izjavi.

U izjavi od utorka ujutro Obama je rekao da je sjevernokorejski nuklearni test bio “izrazito provokativan čin” koji je potkopao stabilnost u regiji i prekršio UN-ove i druge međunarodne sporazume. “Opasnost koje predstavljaju sjevernokorejske prijeteće aktivnosti traže daljnju brzu i vjerodostojnu akciju međunarodne zajednice. Sjedinjene Države će također poduzeti korake nužne za našu obranu i obranu naših saveznika”, rekao je Obama.

“Sjevernokorejski program proizvodnje nuklearnog oružja i balističkih raketa predstavlja prijetnju sigurnosti SAD-a i međunarodnom miru i sigurnosti”, rekao je Obama. “Sjedinjene Države ostaju budne spram sjevernokorejskih provokacija i čvrste u našim obrambenim obvezama prema saveznicima u regiji”, rekao je.

“Ove provokacije Sjevernu Koreju ne čine sigurnijom. Daleko od iznesenog cilja da postane snažna i bogata nacija, Sjeverna Koreja je umjesto toga sve izoliranija i osiromašila je svoj narod svojim nerazboritim nastojanjem da dođe do oružja za masovno uništavanje i sredstava za njihovo ispaljivanje”, rekao je.

Tagovi:
tačno.net
Autor 13.2.2013. u 08:49