Obama od Kongresa traži nove ovlasti za borbu protiv IDIL-a

tačno.net
Autor 6.11.2014. u 12:15

Obama od Kongresa traži nove ovlasti za borbu protiv IDIL-a

Američki predsjednik Barack Obama izjavio da će započeti pregovore sa Kongresom kako bi vlada dobila ovlasti za korištenje vojne sile protiv terorističke organizacije IDIL.

Nakon izbora u SAD-u kojima su Republikanci preuzeli kontrolu nad američkim Kongresom, Obama je govorio na konferenciji za novinare u Bijeloj kući.

“Počet ću pregovore sa Kongresom za nove ovlasti korištenja vojne sile protiv IDIL-a. Svijet mora znati da smo ujedinjeni iza ovih napora, a vojska mora znati da zaslužuju našu otvorenu i punu podršku”, rekao je Obama.

Prema njegovim riječima, Kongres treba dati ovlasti koje neće biti kao i za prethodne ratove već odgovarajuće za borbu protiv IDIL-a, jer, kako je kazao, SAD sada ima drugačijeg neprijatelja i drugačiju strategiju.

Obama je također dodao da ovlasti koje će dati Kongres, ne samo da trebaju biti prikaz strategije SAD-a u naredna dva ili tri mjeseca, nego i za ubuduće.

Podsjetivši da je situacija u Siriji također vrlo komplikovana, predsjednik Obama je rekao da ona neće biti riješena u skorije vrijeme.

“Naš fokus u Siriji nije riješiti kompletan problem ove zemlje nego samo izolovati regije gdje djeluje IDIL”, kazao je on, dodavši da je zahvaljujući operacijama SAD-a IDIL trenutno u krhkoj situaciji.

Obama je također dodao da je prvenstveni cilj SAD-a odstraniti IDIL van Iraka.

U vezi sa nuklearnim programom Irana, predsjednik Obama je poručio da kada svijetu bude zagarantovano da ne proizvodi nuklearno oružje, Iran će korak po korak biti izvan sankcija.

klix.ba

tačno.net
Autor 6.11.2014. u 12:15

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija