Obama pozvao na nesmetanu tranziciju vojske

tačno.net
Autor 5.1.2017. u 09:43

Obama pozvao na nesmetanu tranziciju vojske

foto: EPA

Odlazeći američki predsjednik poručio da je od ključne važnosti omogućiti da Donald Trump dobija iste savjete vojnih dužnosnika kao što je on imao.

Odlazeći američki predsjednik Barack Obama pozvao je na nesmetanu tranziciju komande nad američkom vojskom budućem predsjedniku i vrhovnom komandantu oružanih snaga Donaldu Trumpu.

“Tokom ovog tranzicijskog perioda moramo osigurati nesmetano prenošenje palice, da postoji kontinuitet”, rekao je Obama na posljednjem sastanku s vojnim komandantima.

On je kazao da je od ključne važnosti da se učini sve kako bi budući predsjednik dobio iste savjete od vojnih lidera koje su oni svojevremeno dali i njemu.

Predstoji borba protiv ISIL-a

Obama je ukazao na nekoliko konflikata koje će Trump naslijediti kad preuzme dužnost predsjednika SAD-a 20. januara, uključujući borbu protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) u Siriji i Mosulu, najvećem uporištu ISIL-a u Iraku.

Također je primijetio da je konflikt u Afganistanu “još aktivan”, prenosi AP.

On je rekao da je optimista kad je riječ o budućnosti SAD-a zato što vojska posjeduje vrijednosti poput profesionalizma i integriteta, poštivanja ustavnog poretka, civilne vlasti, kao i demokratske prakse.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor 5.1.2017. u 09:43