Obama: Rasizam je još uvijek dio američkog društva

tačno.net
Autor 8.12.2014. u 10:22

Obama: Rasizam je još uvijek dio američkog društva

Rasizam prema Afroamerikancima duboko je ukorijenjen u američkom društvu i povijesti, rekao je američki predsjednik Barack Obama u intervjuu televiziji BET koji će biti objavljen danas.

Nakon nekoliko slučajeva u kojima su bijeli policajci upotrijebili prekomjernu silu prema crncima, u prvi je plan ponovno izbilo pitanje rasizma.

Nedavni incidenti i njihovi pravosudni ishodi izazvali su prosvjede diljem SAD-a. Napetosti su pogotovo pojačane nakon što nije podignuta optužnica protiv bijelog policajca koji je u Fergusonu ubio nenaoružanog mladog crnca.

Obama je u intervjuu govorio o svojim razgovorima sa skupinom mladih aktivista za prava građana, uključujući i vođe prosvjeda u Fergusonu, koje je prošlog tjedna primio u Bijeloj kući.

Obama je aktivistima poručio da je riječ o nečemu što je “duboko ukorijenjeno u našem društvu, duboko ukorijenjeno u našoj povijesti”. Amerika je napravila neke korake, rekao je on, što “daje nadu” da će dodatni napredak biti postignut.

“Iako su ti incidenti bolni, ne možemo reći da je ono što se događa danas jednako onome što se događalo prije 50 godina”, rekao je Obama.

Radio Slobodna Evropa

tačno.net
Autor 8.12.2014. u 10:22