Obama: Rusija ništa ne proizvodi, Zapad mora biti čvršći prema Kini

tačno.net
Autor 4.8.2014. u 09:42

Obama: Rusija ništa ne proizvodi, Zapad mora biti čvršći prema Kini

“Imigranti ne hrle u Rusiju u potrazi za boljim životom. Očekivana životna dob muškaraca u Rusiji je 60 godina. Stanovništvo je u opadanju”, istaknuo je Obama. Istaknuo je da Zapad mora biti “prilično čvrst” prema Kini u vrijeme kada Peking nastoji proširiti utjecaj u svjetskom gospodarstvu

Američki predsjednik Barack Obama umanjio je u intervjuu časopisu Economist važnost Rusije rekavši da je to nacija koja “ništa ne proizvodi” i istaknuo da Zapad mora biti “prilično čvrst” prema Kini u vrijeme kada Peking nastoji proširiti utjecaj u svjetskom gospodarstvu.

Obama pokušava zadržati fokus američke vanjske politike na Aziji kao odgovor na jačanje kineske vojne i gospodarske moći. No, mjesecima je zaokupljen drugim svjetskim krizama, uključujući potporu Rusije separatistima na istoku Ukrajine.

Rusija je treći najveći proizvođač nafte i drugi proizvođač plina na svijetu. Europa značajno ovisi o uvozu ruskog plina što komplicira odgovor Zapada na ukrajinsku krizu.

Obama je nastojao umanjiti utjecaj Moskve u svijetu, a za ruskog predsjednika Vladimira Putina je rekao da je čelnik koji zbog trenutnih političkih poena uzrokuje kratkoročne nevolje koje će dugoročno naštetiti Rusiji.

“Mislim da je važno zadržati perspektivu. Rusija ništa ne proizvodi”, rekao je Obama u intervjuu.

“Imigranti ne hrle u Rusiju u potrazi za boljim životom. Očekivana životna dob muškaraca u Rusiji je 60 godina. Stanovništvo je u opadanju”, istaknuo je.

Obama je prošloga tjedna poručio Putinu da Rusija krši sporazum o nuklearnim raketama srednjega dometa iz 1998. kojemu je cilj ukloniti krstareće rakete koje se lansiraju sa zemlje.

Govoreći o ruskim “regionalnim izazovima”, Obama je rekao: “Moramo učiniti sve da oni ne eskaliraju i da nuklearno oružje ne postane ponovno tema vanjskopolitičkih rasprava”.

Američki je predsjednik napetosti u odnosima s Kinom nazvao “rješivima”. Kina je u teritorijalnim sporovima sa susjedima u naftom bogatom Južnokineskom moru, a sa Zapadom se često svađa oko pitanja povezanih sa zaštitom intelektualnog vlasništva.

“Jednu stvar želim reći o Kini, a to je da s njima trebate biti prilično čvrsti, jer će gurati stvari do kraja dok se ne suoče s otporom”, rekao je Obama.

“Oni nemaju sentimenata i ne zanima ih apstrakcija. I zato pozivanje na međunarodna pravila nije dovoljno”, istaknuo je.

Obama je rekao da će se trgovinski sporovi smiriti kada Kina “prestane biti globalna tvornica jeftinih proizvoda”, a njezine tvrtke počnu proizvoditi skuplje proizvode koji zahtjevaju zaštitu intelektualnog vlasništva.

“Mora postojati mehanizam koji će biti oštar prema njima kada smatramo da krše međunarodna pravila, a s druge strane pokazati im potencijalne dugoročne koristi”, naglasio je američki predsjednik.

novilist.hr

tačno.net
Autor 4.8.2014. u 09:42