Obama: SAD nastavlja pritisak na Putina

tačno.net
Autor 2.2.2015. u 09:42

Obama: SAD nastavlja pritisak na Putina

Američki predsjednik Barack Obama je izjavio da će SAD nastaviti djelovati “na dva kolosjeka”, vršeći pritisak na predsjednika Rusije Vladimira Putina i pomažući Ukrajini, ali je Putinu poslao poruku da su diplomatska rješenja i dalje na raspolaganju.

Obama je kazao da je SAD imao aktivnu ulogu u tranziciji vlasti u Ukrajini od februaru 2014. godine.

“Onda je Putin donio odluku o Krimu i Ukrajini – ne zbog neke posebne strategije, već na prvom mjestu zato što se našao između protesta na Majdanu [glavni trg i Kijevu] i bjekstva [tadašnjeg ukrajinskog predsjednika Viktora] Janukoviča, pošto smo mi posredovali u sporazumu o tranziciji vlasti u Ukrajini”, rekao je Obama za američke medije.

Američki predsjednik je ocijenio da je od tada Putin sve dublje i dublje u situaciji koja predstavlja kršenje međunarodnog prava, integriteta i suvereniteta Ukrajine, što je diplomatski izoliralo Rusiju, odbilo Evropu od poslovanja s njom i dovelo do uvođenja sankcija koje su “osakatile rusku ekonomiju”.

“Pripajanje Krima je šteta, a ne dobrobit za Rusiju. Vrijeme kada je osvajanje zemalja bila formula za status velike nacije je prošlo. Moć država danas se mjeri znanjem, vještinama, sposobnošću da izvozite robu, da izmislite nove proizvode, nove službe, mjeri se utjecajem”, zaključio je Obama.

SAD razmatra slanje oružja

List New York Times objavio je da, suočena s ofanzivom proruskih snaga u Ukrajini, Obamina administracija mogla bi razmotriti pitanje isporuke “oružja za odbranu” i opreme ukrajinskim snagama.

Agencija Reuters prenosi navode američkih zvaničnika da su državni sekretar John Kerry i načelnik združenog generalštaba Martin Demphsey “otvoreni za razgovore o toj ideji” i da glavnokomandujući snaga NATO-a u Evropi Philip Breedlove “sada podržava pružanje takve oružane pomoći”.

Jedan zvaničnik je rekao da je i američka savjetnica za nacionalnu sigurnost Susan Rice spremna razmotriti svoje prethodno protivljenje pružanju takve pomoći.

Kerry će u četvrtak posjetiti Kijev i razgovarati s ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom i drugim zvaničnicima, navodi Reuters.

Glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost rekla je da “fokus ostaje na traženju rješenja diplomatskim sredstvima”, ali da se “uvijek razvijaju druge opcije koje mogu pomoći da se stvori prostor za pregovaračko rješenje krize”.

Najmanje 19 vojnika i civila poginulo je u nedjelju u žestokim borbama između ukrajinske vojske i proruskih separatista na istoku Ukrajine, nakon što su mirovni pregovori u Minsku propali.

Izvor: Agencije

tačno.net
Autor 2.2.2015. u 09:42