Obama skida Kubu s popisa država koje sponzoriraju terorizam

tačno.net
Autor 15.4.2015. u 09:46

Obama skida Kubu s popisa država koje sponzoriraju terorizam

Američki predsjednik Barack Obama izvijestio je Kongres da namjerava Kubu skinuti s liste zemalja koje sponzoriraju terorizam, objavila je Bijela kuća u utorak.

Ta je odluka uslijedila nakon summita u Panami na kojem su se Obama i kubanski predsjednik Fidel Castro sastali u subotu, što je bio prvi susret nekog američkog i kubanskog čelnika u posljednjih 60 godina.

Kubanska komunistička vlada zatražila je skidanje s liste kako bi nastavila normalizaciju odnosa dvaju bivših hladnoratovskih neprijatelja. Obama je naredio da revidira prisutnost Kube na listi nakon što su on i Castro objavili zatopljavanje odnosa 17. prosinca prošle godine.

“Nakon pozorne analize koju je izradila obavještajna zajednica i jamstava kubanske vlade, državno tajništvo zaključio je da je Kuba ispunila uvjete da je se skine s liste zemalja sponzora terorizma”, priopćila je Bijela kuća.

Obamina odluka proslijeđena je Kongresu na dodatno razmatranje od 45 dana, ali malo je vjerojatno da će je zastupnici blokirati.

Skidanje Kube s liste znači i ukidanje dijela gospodarskih sankcija, ali će širi američki embargo ostati na snazi jer ga može ukinuti samo Kongres.

Washington je Kubu na listu stavio 1982., uz obrazloženje da je tadašnji predsjednik Fidel Castro uvježbavao i naoružavao komunističke pobunjenike u Africi i Latinskoj Americi.

jutarnji.hr

tačno.net
Autor 15.4.2015. u 09:46