Obama: Štetne izjave Netanyahua protiv Arapa

tačno.net
Autor 22.5.2015. u 09:31

Obama: Štetne izjave Netanyahua protiv Arapa

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama, izjavio je da antiarapske izjave izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, na dan izbora u Izraelu, imaju “posljedice na vanjsku politiku”, prenose izraelski mediji pisanje magazina Atlantic.

Obama je izjavio da je Netanyahuov opis arapskih glasača “kao nadiruće snage” suprotan samoj Deklaraciji nezavisnosti Izraela, u kojoj se direktno navodi da su svi narodi, bez obzira na rasu ili vjeru, u potpunosti učesnici u demokratiji.

“Kada se tako nešto desi, to ima posljedice na vanjsku politiku i baš zato što smo mi tako bliski Izraelu, za nas da jednostavno tako stojimo i ne kažemo ništa, značilo bi da je ovaj Ovalni ured izgubio kredibilitet kada je riječ o izjašnjavanju o tim pitanjima”, rekao je američki lider.

Duboka zabrinutost

Obama je, također, naglasio da je, uprkos tome što se nije slagao s Netanyahuom tokom više godina, većina jevrejske zajednice u SAD-u, ipak, glasala za njega na izborima 2012. godine.

“Ono što, također, mislim jeste da postoji zajednički napor nekih političkih snaga da izjednače ono što znači biti proizraelski i otuda podržavati jevrejski narod, sa odobravanjem određene politikeVlade Izraela”, rekao je Obama.

“Tako da ako dovodite u pitanje politiku naseljavanja, to nagovještava da ste antiizraelski ili nagovještava da ste antijevrejski. Ako izražavate saosjećanja ili empatiju sa palestinskom omladinom, koja se suočava s kontrolnim punktovima ili ograničenjima na mogućnost da putuje, onda se vaša podrška Izraelu dovodi u pitanje. Ako ste voljni da javno iznesete neslaganje s Vladom Izraela, onda je utisak da ste antiizraelski i antijevrejski. Ja to u potpunosti  odbacujem”, dodao je američki predsjednik.

On je izrazio duboku zabrinutost zbog pravca kojim Izrael ide, posebno u odnosu na demokratske vrijednosti.

Obama je naglasio da “baš zato” brine tako mnogo za Izrael i jevrejski narod.

‘Ne izvinjavam se’

“Osjećam se obaveznim da govorim pošteno i istinito o onome što mislim da će po svoj prilici dovesti do dugotrajne sigurnosti i što će biti najbolja pozicija za nas da nastavimo da se borimo protiv antisemitizma i ne izvinjavam se, baš zato jer sam siguran i uvjeren da duboko brinem o Izraelu i jevrejskom narodu”, rekao je Obama.

Naglasio je da smatra moralnom obavezom odbranu Izraela i pravo te zemlje da postoji, posebno zbog lekcija iz 20. vijeka.

Netanyahu je na dan izbora 17. marta, u nastojanju da apelira na tvrdolinijaše da glasaju, upozorio da arapski glasači “dolaze na birališta u krdima”.

Dan uoči izbora najavio je i da, ako četvrti put postane premijer, palestinska država neće biti stvorena, što je naišlo na osudu SAD-a.

Obama nije bio zadovoljan ni njegovim naknadnim objašnjenjem da za stvaranje takve države moraju postojati uslovi kojih trenutno nema u regionu, ali da se on tome ne protivi.

Agencije

tačno.net
Autor 22.5.2015. u 09:31

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija